Nem tudni miért, de léteznek a világban olyan útszakaszok, ahol fordítva működnek a dolgok.

Van jó néhány olyan lejtő a Földön, ahol a dolgok felfelé gurulnak. Vagyis ha egy autót üresben hagyjuk a domb alján, az felfelé fog megindulni. Hasonlóképpen járunk az útra fektetett vizes palackokkal és akkor is erőlködnünk kell, ha futva gyűrnénk le a lejtőt. Felfelé viszont gyerekjáték lenne, hiszen pontosan olyan érzés, mintha lefelé akarnánk szaladni.

Nem parajelenségől van szó, a tudósok gravitációs anomáliáról beszélnek, de a szkeptikusok érzékcsalódásként magyarázzák a furcsa jelenséget. A jelenség neve “rolling uphill” (hegynek felfelé gurulás), és aki saját bőrén tapasztalja, az esküszik arra, hogy a nehézségi gyorsulást módosítja valami.

Több kutatócsoport, több helyen próbálta már vizsgálni, megmérni, megmagyarázni a furcsaságot. Fizikusok, építészek, matematikusok ügyködtek a biztos magyarázat megtalálásán, mindeddig hiába. A legvalószínűbb az, hogy valamiféle gravitációs anomáliával van dolgunk, a Föld különböző pontjain ugyanis eltérő lehet a nehézségi gyorsulás. Esetleg a Föld mélyében megbúvó érckészletek vannak a háttérben, vagy tényleg az optikai csalódás áldozatai vagyunk.

Ilyen fura utakat világszerte találunk, például az Egyesült Államokban, Olaszországban, Lengyelországban, sőt Erdélyben is tapasztalták már a jelenséget.

Az alábbi videó Skóciában készült, nem csalás, nem ámítás, a felvétel nem manipulált!