A csónak alapfelszerelés!

Berlintől mintegy 100 km-re dél-keletre találjuk a Németország Velencéjeként emlegetett UNESCO bioszféra rezervátumot, Spreewaldot.

Az alacsonyan fekvő területet a Spree folyó szabdalja, vízi utak serege kanyarog mezőkön és háborítatlan erdőkön keresztül. A Spreewald ember formálta, mégis messzemenőkig természetes ártéri vidék.

A területet az utolsó jégkorszakban, a visszahúzódó gleccserek alakították. Ahogy a jeges részek olvadni és tűnni kezdtek, kiterjedt vízhálózat maradt a nyomukban, a patakok pedig homokot hordtak, a lerakódásokból szigetek, szárazföld jött létre. A lapos, mocsaras területen nyírfa, fenyő, tölgy, fűz, égeredők alakultak ki.

Spreewald területe több ezer éve lakott. A 2-5. században germán törzsek éltek erre, majd szláv telepesek jelentek meg. Az ő idejükben az addig természetes táj mezőgazdasági művelés alá került, az erdők egy részén tanyák, gazdálkodók, termőföldek, rétek jelentek meg.

Napjainkban az apró, homokos szigeteken épült minden háznak és tanyának megvan a saját kis kikötője és csónakja, ezzel közlekednek, sőt a gyerekek is ezeken érkeznek az iskolába.

Spreewald mindenképpen megér egy kirándulást, akár horgászni, csónakázni, pihenni, vagy túrázni szeretnénk.

Forrás: www.amusingplanet.com