Tradicionális alakítás.

Sok rajongója van a kisméretű, formás bonsai fáknak, de azt talán kevesebben tudják, hogy ezek a növények akár normál méretű gyümölcsöket is teremhetnek. Ugyanúgy, mint a szokványos méretű társaik, ágaikon almát, körtét, gránátalmát hozhatnak.

A bonsai fák ugyanis apró termetük ellenére ugyanolyan magból nevelkednek, mint a közönséges fajtársaik. Genetikailag teljesen azonosak az ültetvényeken, házikertekben növő rokonaikkal.

A legtöbb faj alkalmas arra, hogy megfelelő gondoskodás és szakértelem mellett bonsai fácskát neveljünk belőlük.

A bonsai tulajdonképpen egy japán fanevelési hagyomány, amely során metszéssel, alakítással érik el a különleges formát és miniatűr méretet. Jó néhány évig kell vágni, drótozni, táplálni a fákat, hogy az áhított formát felvegyék. Még a gyökereket is formázni, metszeni kell, hogy a kisméretű edénybe férjenek.

A levelek ugyan miniatűrnek tűnnek, a gyümölcsök viszont gyakran teljesen normális méretűek.

Alma, citrom, birs, gránátalma szüretelhető róluk, amely természetesen ehető. Ugyan a kis fácska csak pár darab gyümölcsöt tud hozni, de a látvány így is megkapó.

A legidősebb ismert bonsai egyébként már több mint 1000 éves.

Forrás: mymodernmet.com