Jó lenne, ha a példáját sokan követnék!

A norvég kormány még 2014-ben tett ígéretet arra – Németországgal és az Egyesült Királysággal együtt – , hogy előmozdítja az erdőirtástól mentes, fenntartható gazdálkodásból származó beszerzési láncok elterjedését.

Nos, ezidáig Norvégia az, aki valóban tett is a vállalásért, és ez elég drasztikus lépést ahhoz, hogy változás induljon el.

Norvégia lett az első ország a világban, amely betiltja az erdők irtását. A parlament ugyanis megígérte, hogy az állam közbeszerzései során teljesen kiiktatják az erdőirtásból származó árukat, termékeket. A skandináv ország vélhetően jó példát mutat a többi ország számára, akik így hasonló politika iránt köteleződhetnek el.  Minden olyan termék, amely hozzájárul az erdők irtásához, tiltott lesz a skandináv országban. Az ország történelmében egyébként is nagy hagyománya van az erdők védelmének.

A marha, pálmaolaj, szója és fatermékek előállításából kifolyólag Argentína, Bolívia, Brazília, Paraguay, Indonézia, Malajzia, és Pápua Új-Guinea voltak az erdőirtás 40 %-áért, a szén-dioxid kibocsájtás 44 %-áért felelősek 2000 és 2011 között.

Norvégia ráadásul jelentős összeget áldozott arra, hogy leállítsa a Brazíliában, Libériában, Indonéziában folyó erdőiírtásokat. Más területeken, így például Afrikában is segítenek: így lett Libéria Afrika első olyan országa, ahol megszűnt a fák kivágása.

Az erdőirtás legnagyobb okozója az intenzív mezőgazdaság.

A farmerek sokszor azért vágják ki a fákat, hogy legyen helyük az állatoknak legelni. Az így kivágott és elégetett fák révén rengeteg szén-dioxid jut a levegőbe. A fák kivágása a terület vízháztartását is felborítja, így a csapadék útját és a folyók vízhozamát, folyását is megváltoztatja, mindez pedig erózióhoz vezet.

A Föld őserdejei teljesen eltűnhetnek 100 éven belül, ha az erdőirtás ilyen ütemben halad.

A Föld állatainak és növényeinek 80 %-a ezekben az erdőkben él. A fajok többsége nem fogja túléli az élőhelyek elvesztését.  A fák egyébként is kritikus szerepet játszanak az üvegházhatást előidéző gázok és más szennyező részecskék megkötésében, amelyek a levegő minőségére és a környezetre vannak hatással.

Forrás: www.intelligentliving.co