5+1 tipp a könnyebb leszokásért.

Becslések szerint ma Magyarországon minden harmadik ember dohányzik, sokan pedig passzív dohányzásnak vannak kitéve. Mindenki tisztában van a dohányzás káros hatásaival, de sokan ennek ellenére mégis rágyújtanak. A néhány percig tartó „örömforrás” hatalmas károkat okoz nemcsak a dohányzó, de a környezetében élők szervezetében is, és olyan betegségeket idézhet elő, mint a tüdőrák vagy a szív-érrendszeri megbetegedések. A cigaretta fokozza az artériák merevségét, megnöveli a vérrögök kialakulásának kockázatát, csökkenti a vér oxigénszintjét, növeli a vérnyomást, terheli a szívet és ezen túl az olyan fontos szerveket is károsítja mint pl. a tüdő.

A dohányzásról való leszokást sosem késő elkezdeni, a füstmentes életmód jótékony hatásai napról napra érezhetők.

A nikotin 72 óra alatt ürül ki a tüdőből, az egész szervezet tisztulása akár évekig is eltarthat.  Egy évvel a leszokást követően felére csökken a szívroham kockázata a dohányosokéhoz képest, tíz füstmentes év után a tüdőrák kialakulásának a kockázata is felére csökken.

A leszokást követően, több energia szabadul fel, könnyebb lesz a lélegzés, jobb lesz az egyén közérzete, ragyogóbbá válik a bőre, visszatér a szaglása és az ízlelése, és még sorolhatnánk a kedvező hatásokat.

A „nem dohányzom” szokások körülbelül 30 nap alatt alakulnak ki. Ez alatt az idő alatt a leszokni vágyók érezni fogják a cigaretta hiányát.

Néhány tipp a sikeres leszokáshoz:

1. A dohányzásról való leszokás fejben dől el. Tűzze ki a leszokás dátumát és kérje meg környezetét, hogy segítsen a leszokásban.

2. Találjon ki egy pótcselekvést magának, amit akkor tud végezni, amikor elszívna egy szál cigit. Ügyeljen, hogy ne evés legyen ez a cselekvés, mert ilyenkor könnyen felszaladnak a pluszkilók.

3. Kezdjen mozogni, a fokozatos teljesítményjavulás sikerélményt nyújt.

4. Ne keressen indokot arra, hogy ismét rágyújtson. Inkább tegye félre azt az összeget, amit cigarettára költene, és bizonyos időközönként jutalmazza meg magát valamivel.

5. Ne fogyasszon alkoholt, mivel az megnöveli a dohányzási kedvet.

+1 Számolja a dohányzásmentes napokat és minden nap dicsérje meg magát érte. A dohányzásról való leszokás elhatározás kérdése! Hagyjon fel mielőbb ezzel a káros szenvedéllyel és kímélje meg ezzel szervezetét és környezetét.

Cikkünk megírásához a Dohányzás Fókuszpont Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI) tanulmányát és hírlevelét használtuk.