Bűntanya.

Jamaica egyik városkájában, Port Royalban nagyon különös épületre bukkanhatunk. Olyan, mintha a ’Szédülő ház’ fele a homokba lenne temetve, közel 45 fokban megdőlve. A ház mementója a 1907-es kingstoni földrengésnek, ami Jamaica fővárosát annyira megrázta, hogy jóformán elpusztította az akkoriban a bűn városaként emlegetett Port Royalt is.

Port Royal, a kingstoni kikötő mellett fekszik és valamikor a karibi szigetvilág kalózfővárosának számított, ahol az angolok és hollandok által pénzelt kalózok fosztogattak, szerencsejátékoztak, duhajkodtak, ittak. Port Royalt akkoriban a világ leggonoszabb városaként emlegették.

The Giddy House

Port Royal vad napjai nem sokkal azután kezdődtek, hogy a britek megszerezték Jamaicát a spanyoloktól az 1655-ös invázióban. Annak érdekében, hogy az újonnan szerzett területeket megvédjék, az angol kormányzó a kalózokat a Port Royalba hívta, hivatalosan megbízólevelet adott nekik, hogy a spanyol hajókat és telepeseket üldözzék. A stratégia sikeresnek bizonyult, Spanyolország arra kényszerült, hogy folyamatosan védje a területeit és nem volt eszköze a föld visszaszerzésére.

Port Royal, Jamaica Diciembre 2005

Port Royal eközben virágzott. 1655 és 1692 között gyorsabban fejlődött, mint bármely más, angolok által alapított település az Újvilágban. 1692-re már 6500 lakossal rendelkezett és mintegy 2000 épület simult szorosan össze a területen. A lakók pedig szívesen hivalkodtak a vagyonukkal, beletörődtek mindenféle gonoszságba, istentelenségbe, kétes hírnevet szerezve a településnek.

Port Royal, Jamaica Diciembre 2005

1692-ben erős földrengés rázta meg Jamaicát, az azt követő szökőár pedig elnyelte Port Royal jelentős részét. Ami megmaradt, az 15 évvel később, egy újabb földrengést követően dőlt romba. Ez a második földmozgás annyira pusztító volt, hogy a Port Royal alatt lévő homok kiömlött a kingstoni kikötőbe. Egyetlen épület sem maradt állva.

_DSC1185

A látványos Szédülő ház 1888-ban épült, a Károly erőd királyi tüzérségi házaként. Az erőd maga az egyik legrégebbi Port Royalban, 1655-ben a britek építették. Az 1907-es földrengés következtében súlyos károkat szenvedett, az ágyúk, fegyverek nagy része a homokba süllyedt, komplett falrészek tűntek el. A Szédülő ház is ekkor dől meg ferdén és süllyedt a homokba.

Port Royal, Jamaica Diciembre 2005

Forrás: www.amusingplanet.com, kiemelt kép: Reddit