Ajándék ciprusmagonc.

A Balaton-felvidéken található Folly arborétum különleges hely. A Folly Gyula pécsi orvos által, Badacsonyörsön alapított kert napjainkban is a család tulajdonában van. A mai generáció számos kiegészítő programmal gazdagítja az értékes gyűjtemény történelmét, saját borászatot és éttermet üzemeltetnek, valamint rendszeresen szerveznek programokat kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Az arborétum nem csak páratlan panorámája, de a tűlevelű gyűjteménye miatt is különleges. A kert öt hektárnyi területen négyszázféle tűlevelűnek ad otthont, a világ mind a 25 ciprus faja és három változata helyet talált itt. Emellett kiemelkedő a kert nemzetközi szinten is jegyzett borókagyűjteménye is.

Most ismét egy kuriózummal készülnek: november 19-én tobozszüretre várnak minden érdeklődőt.

A szokatlanul forró és száraz nyárnak, majd az azt követő, átlagosnál is melegebb ősznek köszönhetően a tobozok már az évszak eleje óta folyamatosan érnek. Ezen a szombaton cédrusokról és ciprusokról takarítják be a tobozokat – részben alpintechnikai eszközöket, részben kézi szüretet alkalmazva.

Azok a látogatók, akik megkeresik az összes, szüretbe bevont fát és ott összegyűjtik a látogatásukat igazoló pecséteket, ciprusmagoncot kapnak ajándékba. A szüretre folyamatosan, 11 és 15 óra között kerül sor.

A szüretet tobozbemutató, gyerekprogram színesíti, a felnőtteket borkóstoló várja. Az étterem is készül, megkóstolhatjuk többek között a pirított fenyőmagvas Folly krémest.

A tobozok kizárólag magfogás céljából kerülnek leszüretelésre, nem vihetők el, de a szüret napján a Folly ajándéktobozokkal kedveskedik a vendégeknek, akik erdei fenyő, feketefenyő, himalájai selyemfenyő, atlaszcédrus és ciprus tobozok közül választhatnak majd.

További információ: www.folly.hu