5 tipp a pihenésért.

Aludni márpedig kell. Akkor is, ha hosszabb repülőúton vagyunk, vagy zajos szállodában nyaralunk, esetleg teljesen ismeretlen helyen hajtjuk álomra a fejünket.

Lássuk, mit tehetünk, ha nem szeretnénk fáradtabbak lenni az üdülés után, mint előtte voltunk!

1. Szundi és igazodás

Az időeltolódás miatt nehézségeken (jetlag) muszáj túljutni, és ezt bizony egy kicsit erőltetni kell. A szakértők azt tanácsolják, hogy az ébrenlét idejét toljuk ki addig, amíg a helyi alvásidő el nem érkezik és az étkezések, egyéb tevékenységek idejét is az új időzónához igazítsuk. A rutinosak azt javasolják, hogy ha dél előtt érkezünk, még egy rövid szundi is beleférhet, de utána már nem. Akár még azt is megtehetjük, hogy már az indulás előtt elkezdjük igazítani magunkat az ottani időzónához.

2. Nincsenek csodamódszerek, de…

A szemmaszktól a könnyített paplanokig, a mindent kizáró füldugókon át a kellemes hullámokat játszó CD-ig, számos termék azt ígéri, hogy utazás közben is segít elaludni. Legyünk őszinték: ezek egyeseknek beválnak, másoknak nem. Az ismerősség sokkal többet számíthat, mint egy csodatermék. Állítólag egy könnyű, megszokott takaró, amelyet otthon is használunk, sokat tehet a sikeres alvás érdekében.

3. Úgy étkezz, mintha már ott lennél

Egy jó módszer, ha az étkezést úgy alakítjuk, hogy segítsünk beállítani a belső óránkat. Kezdjük azzal, hogy az indulás előtt egy könnyű ételt fogyasztunk, ezzel imitálva a reggelit, amennyiben reggeli órában érkezünk az ottani idő szerint. Ha reggel repülünk, együnk a gépen! A megérkezésünk első napján ajánlott fehérjedús reggelit, majd ebédet fogyasztani, az ottani étkezési időben.

4. Válasszunk ismerős szálláshelyet!

Amennyiben tehetjük, válasszunk ismerős, már kipróbált hotelt. Számos szállodaláncban ugyanaz a matrac, ágyneműk, körülmények fogadnak alvásnál. Nem is gondolnánk, hogy ez mennyit számít! Az ismerősség érzése segít sokkal gyorsabban alkalmazkodni a körülményekhez.

A szakértők azt tanácsolják, hogy hozzunk otthonról kispárnát vagy párnahuzatot magunknak, aromás gyertyát is betehetünk, hogy ismerős illatot csempésszünk a hotel falai közé. Aki nagyon érzékeny, még akár a saját lepedőjét is magával hozhatja. Az alváshoz ideális feltételek: hűvös, sötét, nyugodt szoba. Ha nem elég sötétek a függönyök, kérjünk északi vagy nyugati fekvésű szobát.

5. Mi a helyzet a meditálással?

A jóga, a meditáció vagy a nyugtató gyakorlatok mindig jó lehetőséget nyújtanak a relaxálásra és az alvás előkészítésére.  Egy a bökkenő: ezek a technikák valóban gyakorlatot igényelnek. Az nem nagyon fog működni, hogy egyszer csak elkezdesz meditálni az üdülőben és várod a hatást. Legalább néhány hét gyakorlás szükséges előzőleg!

Forrás: www.mnn.com