Két víz keveredése.

Costa Rica-n, a Tenorio Volcano Nemzeti Park zöldellő esőerdejein kanyarog keresztül egy egy elképesztő kék vizű folyó: ez a Río Celeste (Égszínkék folyó). A folyó két kisebb patak összefolyásából alakul ki és érdekes módon ott, ahol a két teljesen áttetsző vizű folyam egyesül, a víz lenyűgöző kékké válik. Ezt a pontot nevezik El Teñidor-nak, azaz Festőnek.

Celeste Waterfall Path

A tudósok sokáig nem tudták teljes mértékben megmagyarázni azt, hogy a Río Celeste-nek miért van ilyen hihetetlen kék, szinte türkiz színe. Számtalan elmélet látott napvilágot, például az, hogy a víz rezet tartalmaz vagy kalcium-karbonátot, netán ként, vagy a vulkáni közelség okozza a színt.

Rio Celeste

Mára már nyilvánvalóvá vált, hogy a kék szín a Mie-szórás nevű fizikai jelenségnek köszönhető, a napfény kék árnyalatban történő visszatükröződését bizonyos ásványi anyagok jelenléte váltja ki.

A Río Celeste-t két folyó táplálja − a Savanyú Patak és a Jó Kilátás. Utóbbi vize jelentős mennyiségben tartalmaz egyfajta fehéres ásványi anyagot, amit alumínium-szilikátnak hívnak és alumíniumból, szilíciumból valamint oxigénből áll. Ez az az anyag, ami a hihetetlen kék színért felelős napfényben. Ha viszont az ásványi anyag már a Jó kilátás vizében is előfordul, akkor ott miért nem tükröződik ilyen vakító kéken? A válasz a részecskék méretében rejlik.

IMG_1787

A kutatók úgy találták, hogy a Jó kilátásban lebegő részecskék 184 nanométeresek, míg a  Río Celeste esetében a részecskék 566 nm-esek. A méretbeli növekedés a napfény szétszórását okozza, amely elsősorban  a látható spektrum kék régiójában jelenik meg.

Mixing point creating Rio Celeste

Rio celeste

És hogy miért nagyobbak a részecskék a Celeste esetében? A Savanyú patak, a másik folyó erősen savas kémhatású a vulkanikus aktivitás miatt és amikor ez a két folyam találkozik, a savas kémhatás az alumínium-szilikát részecskék aggregációját okozza.

IMG_1700

Rio Celeste Falls

Forrás: www.amusingplanet.com