Nem szemét.

Rossz hír, de a vizsgálatok szerint a kávé előállításának nagyobb az ökológiai lábnyoma egy kilogrammra vetítve, mint a hal-, disznó- vagy baromfihúsnak.

A kávébab egyike a 7 vezető mezőgazdasági terméknek, amely a globális erdőirtáshoz hozzájárul, nem beszélve a feldolgozás és szállítás során fellépő károsanyag-kibocsájtásról. A kávézaccból pedig a szemétlerakóba kerülve metán (ami egy üvegházhatású gáz) szabadul fel a lebomlás során.

Egy dán biotechnológiai startup cég, a Kaffe Bueno célul tűzte ki, hogy a kávéellátási láncot sokkal környezetbarátabbá teszi, mégpedig úgy, hogy a használt zaccot feldolgozza szépségápolási termékek és táplálékok összetevőjeként.

A cég most új támogatást kapott az ötlet megvalósításához, 2,8 millió dollárt nyert el az Európai Innovációs Tanácstól, amelynek segítségével létrehozzák a világ első kávézacc biofinomítóját.

A Kaffe Bueno egy szállítócéggel is szerződésben áll, akik a kávézaccot ipari és kereskedelmi vállalatoktól begyűjtik a részükre. A startup gépei pedig frakcionálási eljárásokon keresztül a használt zaccot különféle vegyületekre bontják.

A cég első két terméke a KAFFOIL, ami egy ízesítőként és tartósítóként használható olaj, valamint a KAFFIBRE, ami egy gluténmentes kávéliszt, sütemények, pékáruk készítéséhez.

A Kaffe Bueno saját márkás szolgáltatást is nyújt, testreszabható termékekkel. A vállalat tavaly partnerkapcsolatot létesített egy dán hotellánccal, az ő szállodáikból összegyűjtött kávézaccot feldolgozás után testápolóként juttatják vissza ugyanoda.

Forrás: thespoon.tech