Kolibrik helyett.

A Birminghami Botanikus Kertben egy olyan növény virágzik, amely csak évtizedenként bont szirmot, a lenyűgöző kék virágok megjelenése szenzációnak számít. A magyarul zafírtoronynak nevezett Puya alpestris a broméliafélék közé tartozik.

A chilei Andok sziklás domboldalain őshonos növény 2200 méteres magasságban él. Az ananász távoli rokona közel 20 évvel ezelőtt került az üvegházba, és most először bontott szirmot azóta.

A virágzás rendkívül ritka látvány, magát a virágot 3 zöldes csészelevél és 3 kékeszöld sziromlevél alkotja, a porzók élénk narancssárgák.

Más növények esetében is létezik az  a jelenség, hogy csak nagyon ritkán, sok-sok évente bontanak szirmot, a tudósok nem ismerik ennek pontos okát.

Puya alpestris (Sapphire Tower)

A növényeket a kutatók kézzel porozták be, egy ecset segítségével finoman ütögették a porzókat. A vadonban a növény beporzói a kolibrik, akik táplálkozni érkeznek a nektárban gazdag virágokra. A virágok csupán néhány napot vannak nyitva, ezért nagyon rövid az az idő, amikor cselekedni lehet.

Puya Alpestris

A természetes beporzók hiányában az üvegházban a kézi megoldást alkalmazták.

A szakemberek azt remélik, hogy ezzel a kis segítéssel magot foghatnak és ezáltal sokáig tudják az üvegházban fenntartani a növényt és így a jövő generációi is gyönyörködhetnek majd benne. A növény ugyanis életét adja a virágzásért: a miután a kapszulatermésben a magok kifejlődnek, a növény elpusztul.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org, kiemelt kép: Birmingham Botanical Gardens