Hosszú út vezetett idáig.

Április 15-én átadták a látogatóknak a Jane Goodall-ról elnevezett tanösvényt, a Főváros II. kerületében található Vörös-kőváron. A tanösvény három szervezet közös munkájának az eredménye – az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya, a Jane Goodall Intézet, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság fogott össze a megvalósításért.

A tanösvény útvonala nem akadálymentes, néhol erősen sziklás területen vezet, hegyvidéki viszonylatban átlagos nehézségű terepen. A tanösvény szabadon látogatható, hossza mintegy 800 méter, közben 6 szépen kialakított táblán olvashatunk Jane Goodallról, a terület múltjáról és tájhasználatáról, a természeti értékekről és ökológiai hálózatáról, a fokozottan védett kaszpi haragossiklókról és végül, de nem utolsó sorban az itt zajló természetvédelmi tevékenységről – magyar és angol nyelven.

A területen 2011 óta végzi a haragossikló élőhely-védelmi programját a Magyar Madártani Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya. A kaszpi haragossikló fokozottan védett hüllő, mely kevés helyen él Magyarországon. 2016-ban 5 rádió-nyomkövetővel ellátott sikló monitorozását kezdték Vörös-kőváron, hogy pontosabb képet kaphassanak elterjedésükről, és hogy megismerhessék rejtett életmódjukat, amivel hozzájárulhatnak a védelmükhöz is. Dr. Jane Goodall 2016-os látogatásakor személyesen engedett vissza két korábban befogott egyedet az öt megjelölt közül. Ennek emlékére elnevezték őket Jane-nek és Vali-nak, ugyanis Dr. Goodall teljes neve Valerie Jane Goodall.

Sajnos, a siklók (és más állatok) élőhelyére árnyék vetült, amikor Budapest még pályázott a 2024-es olimpia rendezésére. A területen hegyikerékpár versenypálya építését tervezték, és csak összefogás, lakossági fórum hatására mondtak le az elképzelésekről.

A most átadott ösvény tehát nem csak a természetvédelmi szempontok miatt jelentős, de szép példa az összefogásra, értékmentésre is.

Kiemelt támogató a Földművelésügyi Minisztérium, a II. kerületi Önkormányzat, a Magyar Madártani Egyesület, az Európa Universitas Kft., és a Minden doboz visszajár környezetvédelmi program is, de közösségi adományozás is sokat segített.

Forrás és további információ: www.janegoodall.hu

Címlapkép: www.janegoodall.hu