Különleges, drága fajta.

Dong Tao: ez a fura, ritka vietnámi tyúkfajta kiváló húsáról és egyedi lábáról híres. A vastag lábak annyira tömzsik, mintha nem is egy madár végtagjai lennének.  Ez a csirkefajta a Dong Tao-ban, Khoai Chau tartományban őshonos, kb. 30 km-re Hanoi-tól. Valamikor abból a célból tenyésztették, hogy a királyi családot és az előkelőket szolgálja, manapság pedig ez a különlegesség a legelegánsabb éttermek étlapján szerepel. A lábak igazi ínyencségnek számítanak!

Impozáns alak, egészséges test, vaskos, vörös pikkellyel fedett lábak jellemzik. Egy hím példány akár a 6 kg-ot is elérheti, és lábai olyan vaskosak, mint egy emberi csukló. A tojók általában fehérek, míg a kakasok tarka tollakkal feszítenek.

Óriási a kereslet ezekre a pipikre, viszont kicsi a kínálat, ami persze tovább növeli az értékét. Igen magas áron, akár 2500 $-ért (kb. 630 000 Ft) is értékesíteni lehet egy párt.

A baromfi nagyon érzékeny az időjárás változásaira, és általában kevesebb tojást rak, mint egy átlagos tyúk. A nehézkesen mozgó láb miatt a keltetés is bonyolultabb, több segítő beavatkozást igényel. A tojásból kibújó pipik kb. 8-12 hónap alatt válnak eladható, 3-5 kg-os szárnyasokká.

Fotó: gadongtaohungyen.info
Fotó: gadongtaohungyen.info
Fotó: news.zing.vn

Fotó: news.zing.vn
Fotó: danviet.vn

Képek: Dong Tao csirkék szépségversenye 2015 januárjában.

Fotó: news.zing.vn
Fotó: news.zing.vn

Forrás: www.amusingplanet.com