A jelenség neve flavizmus.

Több vadász és kiránduló jelezte már, hogy időnként felbukkan egy különleges, fehér őzbak a Barcs környéki erdőkben. A hazánkban nem túl gyakori fehér őzekről szinte minden évben érkezik beszámoló, ami mindig lázban tartja a környékbelieket. Néhány hete figyelték meg először a barna fajtársai közül kirívó állatot, és azóta többen is látták Barcs környékén felbukkanni.

Ezeknél a különleges egyedeknél pigmenthiány lép fel, úgynevezett flavizmus, ilyenkor a szemük barna színű. A flavizmus nem azonos az albinizmusnál: az albínó egyedeknél a köröm, az orr előtti szőrtelen rész rózsaszín, a szem pedig piros.

A pigmentált egyedek ugyanannyi ideig élnek, mint barna társaik. Az utódok nem feltétlenül lesznek fehérek, csak ha domináns a gén – mondta el Sugár László vadbiológus.

A szakember hozzátette: ritkán a szarvasoknál is előfordul fehér bundájú egyed. A pigmenthiányos állatok nem élveznek védettséget, ki lehet lőni azokat. Ugyanakkor a népi babona szerint az a vadász, aki egy fehér őzet, vagy szarvast lő ki, egy éven belül meghal.

Forrás: erdeiprogramok.hu és www.sonline.hu, címlapkép (illusztráció): Fülöp Bálint