Mementó.

2010 októbere örökre beleégett az Ajka környékén élők emlékezetébe. A katasztrófa nyomait azóta is magukon viselik a családok, az épületek, a természet és vélhetően sosem heverik ki igazán.

Mint ismeretes, 2010. október 4-én a kolontári tározó gátja átszakadt, és a két méter magasan hömpölygő toxikus vörösiszap elborította a környék házait, mezőit és maga alá temetett 9 embert. Csak a tisztítás, takarítás hetekig tartott.

6 hónappal a tragikus események után egy spanyol születésű (de a neve alapján vélhetően magyar felmenőkkel is rendelkező) fotós, Palindromo Meszaros elhatározta, hogy dokumentálja a vörös iszap pusztításának hatásait. A sorozat címe egyszerűen csak ennyi: „A vonal” – nem nehéz kitalálni, hogy miért, hiszen minden fotón megjelenik az iszap visszahúzódása után ottmaradt csík, egy vízszintes, vörös vonal.

 

Azok az emberek, akik nem ismerik a katasztrófa hátterét, azt hiszik, hogy megkomponált, beállított képekről van szó – valaki mindenhova egy vörös vonalat festett. A rendkívül hatásos képek célja tudatosítani, hogy ilyesmi soha többet nem fordulhat elő.

Forrás: www.amusingplanet.com képek: Palindromo Meszaros