Csak saját felelősségre!

Több, mint 200 éve annak, hogy dombról leguruló-gördülő versenyt rendeznek egy apró angol faluban, Brockworth-ben. A Cooper’s Hill Cheese Rolling and Wake névre (nagyjából a „Cooper dombról történő sajt-legördülés és felkelés”-ként fordítható) keresztelt, minden évben megrendezett eseményen egy kerek, kb. 3,5 kg-os sajtot (Double Gloucester) indítanak útnak a domb tetejéről, és a versenyzők ennek próbálnak nyomába eredni a  meredek terepen.

Fotó: michael warren/flickr

Az elképzelés annyi, hogy megpróbálják elkapni a sajtot. Ami természetesen sosem sikerül, hiszen a sajtnak van némi előnye, és hamar felveszi a nyaktörő sebességet is. Ráadásul a domb rendkívül meredek, képtelenség talpon maradni, így a résztvevők egy idő után egymás hegyén-hátán görögnek, és nem ritkák a sérülések, akár komolyabb törések sem.

Fotó: www.theatlantic.com
Fotó: www.theatlantic.com

1997-ben 33 ember sérült meg, a csontrepedéstől a törött kézig, mindenféle csúnyaság előfordult, ezért a hatóságok törölték a 1998-as eseményt. 2010-ben újra lefújták az egészet, egészségügyi és biztonsági előírások miatt, ami persze hatalmas felháborodást eredményezett. Néhány elszánt helyi rajongó nem hivatalos futamot rendezett több ezer néző előtt. 2013-ban egy szivacsból készült sajtot engedtek útjára, hogy minimalizálják a sérüléseket, korábban ugyanis előfordult, hogy egy néző komolyan megsérült, amikor a súlyos sajt eltalálta.

Fotó: Paul Townsend/flickr
Fotó. Dennis Lam/flickr
Dennis Lam/flickr

Az egész móka pontos eredete nem ismert, de a vélekedések szerint valamikor az korai 1800-as években kezdődött. Néhányan úgy hiszik, hogy egészen az ókori rómaiakig lehet visszavezetni a hagyományt, ugyanis létezett egy római erőd a dombon, ahonnan vélhetően tárgyakat küldtek le a domb aljára.  Az is elképzelhető, hogy pogány eredetű rituálé a mulatság alapja, miszerint égő rőzsekötegeket gurítottak le a dombon, a tél utáni újjászületés ünnepléseként.

Fotó: Will De Freitas/flickr
Fotó: Ian Haskins/flickr
Fotó: Ian Haskins/flickr
Fotó: Will De Freitas/flickr

A verseny  tipikusan 5 lejtős gurulásból áll – négyen férfiak, egyen nők versenyeznek.  Néha a gyerekek részére is rendeznek egy biztonságosabb gurulást. Minden egyes meneten 20-40 fő indul. Hagyományosan ezen a játékos guruláson a helyiek vettek részt, de napjainkban már az egész világról érkeznek lelkes versenyzők. Minden menet győztese egy keréknyi sajtot kap jutalmul.

Fotó: www.everfest.com

Forrás: www.amusingplanet.com