Ayam Cemani: kívül-belül fekete.

A fekete nem ismeretlen szín az állatvilágban, elég, ha a medvékre, a gorillákra vagy a kutyákra gondolunk. Azonban a fekete tyúkról eddig nem volt tudomásunk, pedig létezik! Egy indonéziai csirkefajta, az Ayam Cemani nem csak kívül, de belül is a legsötétebb színben pompázik.

A fekete tyúknak ugyanis nem pusztán a tollai feketék, hanem gyakorlatilag mindene: a bőre, a nyelve, a csőre, a körme, még a húsa, sőt a csontjai és a belső szervei is!

A vére is nagyon sötét, még ha nem is fekete. Az Ayam Cemani olyan különleges és ritka, hogy nemes egyszerűséggel a „baromfik Lamborghinije”-ként emlegetik.

Az ’ayam’ szó indonézül csirkét jelent, a ’cemani’ pedig nagyjából annyit tesz, hogy ’teljesen fekete’, jávai nyelven. A szárnyas ugyanis Jáva szigetéről származik. Európába egy holland tenyésztő által került 1998-ban, az öreg kontinensen hatalmas siker fogadta a baromfi rajongók között. Az Ayam Cemani nem meglepő módon a világ egyik legdrágább tyúkja, egyetlen példánya akár 2500 $-ba (kb. 720 ezer Ft-ba) is kerülhet.

Az Ayam Cemani éjfekete színe egy különleges genetikai elváltozásnak, a fibromelanózisnak köszönhető, amely a fekete pigmentsejtek burjánzását segíti elő. A fibromelanózist egy génmutáció okozza, egy mutáció, ami Ázsiában több, min 800 évvel ezelőtt fordult elő.

A mutáció más csirkefajtákban is megjelent, így például a Svéd fekete csirkében (Svart Hona), amely ugyanúgy egy fekete baromfi.

Ázsiában az Ayam Cemani-t nagy becsben tartják, mivel úgy vélik, hogy húsának misztikus ereje van. A magasabb vastartalom miatt előnyösnek tartják a nők számára a terhesség, gyerekszülés idején. Gyerekszüléskor néha fel is áldozzák, mert úgy vélik, hogy ereje átszáll a vajúdó anyába. Egyéb, különleges alkalmakon is áldozhatják, mert szerencsehozónak tartják. Egyes ázsiaiak azt remélik, hogy fogyasztásával a lelkiismertük könnyíthető és jólétet hoz rájuk.

A fekete tyúk krémszínű tojásokat tojik – ez az egyetlen része a madárnak, ami nem fekete. Nem jó tojók, ezért a tojások költéséhez melegítő inkubátor szükséges.

https://www.youtube.com/watch?v=F6vuGXRLGik

Forrás:www.amusingplanet.com, képek: Wikipedia / Green Fire Farms / Chicken Hill