Mindenütt jelen van.

A spanyol csupaszcsigát először 1986-ban észlelték Magyarországon. Ha ma a közösségi oldalak kertészkedéssel foglalkozó részeit végigpörgetjük, úgy tűnhet, mintha azóta az összes kertben megtelepedett volna az állat.

Éppen ezért gondolta úgy az MTA ATK Növényvédelmi Intézete, a Magyar Természettudományi Múzeum és az agroinform.hu mezőgazdasági portál, hogy egy online felmérésben térképezik fel az állat elterjedését és kártételét.

Az online kitölthető kérdőívben kérdéseket tettek fel a következőkre vonatkozóan:

  • hol és mikor látták a fajt,
  • amennyiben van kertjük, okozott-e nekik károkat, továbbá
  • védekeznek-e ellene valamilyen módszerrel?

Az augusztusban közzétett online kérdőívet szeptember végéig 853-an töltötték ki. Elsősorban a Dunántúlról és Budapestről jelentették a kártevőt, de az Alföldről és az északi megyékből is érkeztek adatok. A felmérésből kiderült, hogy a meztelencsiga főként konyha- és virágoskertekben fordul elő, de egyéb területeken – szántóföldön, falusi utcákon, erdőben – is megfigyelték.

Forrás: MTA ATK Növényvédelmi Intézet és mta.hu

A válaszolók általában nagy számban észlelték a kártevőt, ahol pedig több éve jelen van, ott tömeges elterjedésről adtak hírt. A megfigyelők többsége szerint a csiga nem válogat a táplálékban, szinte mindent „letarol”. Ha az idei felmérés eredményeit összehasonlítjuk a korábbi, 2010-es felmérés adataival, úgy tűnik, hogy a faj északi és keleti-délkeleti irányba terjed az országban.

A kiskerttulajdonosok változatos módon igyekeznek fellépni a csiga ellen: összegyűjtik, eltapossák, kettévágják őket. Előkerül a házszerek közül az ecet, a szódabikarbóna, a só, mészpor, gipsz, hamu és az ammónium-nitrát is. Számos kerttulajdonos említette a hagyományos sörös csapdák kihelyezését is. Biológiai védekezésként az indiai futókacsa dívik, hosszútávon ez bizonyul a leghatékonyabb módszernek.

Sajnos úgy tűnik, hogy ez az össztűz sem érdekli a spanyol meztelencsigát. A válaszok alapján több-kevesebb sikeres irtás mellett is hangsúlyozták a beküldők, hogy hosszútávon újra és újra tömegesen megjelenik a kártevő, az utánpótlás végtelen.

Forrás: mta.hu