A szibériai ananásztól a lovak szőre is fényesebb lesz.

A mostanában nálunk is felfedezett homoktövis Ázsiában már évezredek óta nagy népszerűségnek örvend. Kínában gyógyszerként használják, de a tibeti és mongol területeken is sokan fogyasztják kiváló hatásaiért. Kínában egyenesen minden gyógynövény királynőjének nevezik, és már több ezer éve ezzel gyógyították a császárokat is.

Hogy mennyire régre nyúlik vissza a homoktövis története, azt az alábbi legendák is bizonyítják. Állítólag ugyanis már a rettegett Dzsingisz kán és hadserege is homoktövisolajat fogyasztott az erőnlét fokozására, az állóképesség növelésére. Sőt, a nem kevésbé hírhedt Nagy Sándor hadjáratát a Perzsa Birodalom ellen is tulajdonképpen a homoktövislevél mentette meg. A katonák ugyanis a magas hegyekben való átkeléskor a vadon termő homoktövis levelét fogyasztották, ettől kaptak új erőre. Biztos, ami biztos, az elcsigázott lovaknak is adtak belőle, így azok is újjászülettek.

Homoktövis

Nem Nagy Sándor lovai voltak az egyetlen lovak, amelyek részesülhettek a homoktövis áldásos hatásából. Az ókori Görögországban ugyanis az olimpia előtt álló paripákat homoktövissel erősítették, a bogyók ráadásul nem csak a fizikai erőnlétüket fokozták, de a szőrük is rendkívül fényes, csillogó, szép lett. Innen ered a homoktövis görög elnevezése is: hippos = ló, pheas = fényes.

Nálunk és a nyugati országokban leginkább az őszi-téli időszakban kerül elő; immunerősítő, roboráló szerként ismerjük. Rendkívül gazdag C-vitaminban, de az E-, B-, A-vitamin-, valamint flavonoid tartalma is igen magas. Az már kevésbé ismert, hogy a bőrre, hajra gyakorolt hatása is fantasztikus: erősíti a hámsejteket, fényessé teszi a bőrt, a hajat, sőt segíti a sebek gyógyulását. A homoktövisnek nem csak a termését, de a leveleit is felhasználhatjuk: gyógyhatású tea főzhető belőle.

Homoktövis

A szlávok napjainkban is sok mindenre használják a homoktövis termését és olaját. Sok területen nem csak az olaját ismerik, de lekvárt, szörpöt készítenek belőle. A skandináv országokban és az északi vidékeken az egyik legértékesebb téli gyümölcs a homoktövis. A szibériai vadászok is szívesen fogyasztják a savanykás gyümölcsöt, amelyet szibériai ananásznak is neveznek. Még az űrhajósok speciális diétájában is helyet kap a narancssárga bogyó, immunerősítő és roboráló hatása miatt.