Nem kell félni, ki kell tessékelni.

Egyes években rengeteg rémült bejelentés érkezik a köznyelvben csak mezei poloskának, esetleg büdösbogárnak nevezett állatról. A hideg idő beköszöntével megjelenik a lakásokban, ott ül a függönyön, halálra rémiszt minket az asztalon, váratlanul repkedni kezd a lámpa körül. A legtöbben a sikoltozáson túl nem tudják, hogy mitévők legyenek. Bizony sokan félnek a bogártól, nem merik megfogni, vagy attól tartanak, hogy elszaporodik a lakásban.

Büdösmarci és Büdösmargit

A legfontosabb tudnivaló, hogy a poloska nem veszélyes az emberre, inkább csak zavaró a jelenléte. Valójában 3 poloskafaj szokott a lakásokba berepülni: a bencepoloska, ami barna színű őshonos magyar faj, a távol-keleti faj: ami csak nemrég került be Magyarországra és karcsúbb, szürkés-mintás, valamint egy apró fehéres, ami egyébként platánon él.

Amelyik a tömeges riadalmat okozza, az általában a bencepoloska (bár az utóbbi években a távol-keleti, fenyőmagon szívogató faj egyedszáma is egyre nő), amit a népnyelv Büdösbencének, Büdösmarcinak, Büdösmargitnak, Büdöspannának, vagy mezei poloskának hív.

Amikor az időjárás kedvez a poloskáknak, és megfelelően tudnak szaporodni, akkor bizony sokat látunk belőlük. Néha úgy érezzük, poloskainvázió szenvedői vagyunk. Egyik évben nagyobb egyedszámban vannak jelen, ezért látványosabbak, másik évben kevesebben vannak. Ősszel, amikor közeledik a hideg idő, azért menekülnek a lakásba, hogy megpróbáljanak áttelelni. Erre nem sok esélyük van, mert a szoba nem megfelelő élettér a számukra, elszaporodni nem fognak. A szobahőmérsékleten nem fog lelassulni az szervezetük, ezért növényi nedvek hiányában hamar ki fognak száradni.

Poloska

Mihez kezdjek, ha berepült egy ilyen fenevad

Aggodalomra tehát nincs okunk, nem fognak bántani minket a poloskák. Ne támadjunk rájuk, ne akarjuk megölni őket, inkább tessékeljük ki a lakásból. Ha nagyon undorodunk, és nem akarjuk megfogni, akkor tegyünk alá egy papírlapot, várjuk meg, míg rámászik, és úgy hajítsuk ki. Megoldás lehet az is, ha kinyitunk egy üres gyufásdobozt, majd ha belemászott a rovar, becsukjuk, és így visszük ki a házból. Ugyanígy ráboríthatunk egy poharat is.

Poloska

A poloskák legkellemetlenebb tulajdonsága, hogy borzasztóan büdösek. Az állatok akkor árasztanak magukból bűzt, ha megijednek, ez ugyanis egy védelmi reakció a részükről. Ezért, ha nem akarjuk, hogy büdös legyen a kezünk, vagy bármi, akkor úgy szabaduljunk meg tőlük, hogy nem támadjuk, nyomorgatjuk őket.

A bűzmirigye miatt, és főként, hogy egy behurcolt fajról van szó, nincs igazán Magyarországon természetes ellensége, még a rovarevő madarak sem fogyasztják. A védekezés egyetlen értelmes módja az lehet, ha megakadályozzuk, hogy berepüljenek a lakásba, szúnyoghálóval, vagy egyéb módon. A bekerült példányokat pedig tessékeljük ki a lakásból.