Különleges hivatalok a Postai Világnap alkalmából.

Október 9-én ünnepeljük a Postai Világnapot. Ha úgy véled, hogy minden posta egyforma, akkor most tátva fog maradni a szád: a világban számos egészen elképesztő “hivatal” működik. Vajon milyen érzés lehet levelet küldeni ezekről a helyekről?

1. Vanuatu tengeralatti postahivatala

A Csendes-óceánon, Melanéziában található sziget a világ első tengeralatti postahivatalával büszkélkedhet. A postát 2003. június 30-án helyezték üzembe. Az ügyfelek speciális, vízhatlan képeslapokat vásárolhatnak még a szárazföldön, mielőtt leereszkednek a 3 méter mélyen fekvő bódéhoz, ahol vízhatlan bélyeggel együtt adhatják fel a levelet. Mindezt korallok és színes halak között úszva.

Elképesztő postahivatalok CRAIG BERULDSEN/AFP/Getty Images

2. Postahivatal, Everest alaptábor, Nepál

A világ legmagasabban fekvő postahivatala a Mount Everesten lévő alaptábor közelében található. A nem túl tágas posta naponta kb. 30 ügyfelet szolgál ki, és csak 7 hónapig tart nyitva, áprilistól októberig.

Elképesztő postahivatalok DAVID GRAY/REUTERS

3. Susami, Japán

Susami egy japán halászfalu, amely a Guinness Világrekordot tartja a legmélyebben fekvő víz alatti levélszekrényével. A 10 méterrel a tengerszint alatt várakozó piros oszlopot 1999-ben emelték, egy tengeri sportfesztivál keretében. A búvárok vízálló képeslapot dobhatnak a ládába, és a helyi búvárfelszereléseket forgalmazó üzlet dolgozói ürítik ki a szekrényt, naponta egyszer.

Elképesztő postahivatalok KAZUYUKI SUZUKI/REUTERS

4. Christmas, USA, Florida

Orlando egyik alvóvárosa a Christmas (Karácsony) nevű település, amely arról vált ismertté, hogy a képeslapokra rábélyegzi a városka nevét, így Karácsonyon keresztül küldhetünk lapot szeretteinknek – hasonlóan a mi Nagykarácsony nevű településünkhöz, amelyen keresztül szintén feladhatóak a képeslapok az ünnepi időszakban.

Elképesztő postahivatalok John Raoux/AP Photo

5. Molossia postahivatala, USA

Molossia egy mikroköztársaság az Egyesült Államokban, Nevadában. Az önmagát kikiáltó állam magát egyébként nemzetnek nevezi, de ami most bennünket érdekel, az a postahivatala. Merthogy az is van neki, még akkor is, ha csak egy fabódéból áll. Nagy forgalmat persze nem bonyolíthat, hiszen a köztársaságban mindössze 12-en élnek.

Elképesztő postahivatalok Chris Lobina/Rex Shutterstock/Rex Features/Rex Images

6. Kína űrpostája

2011. november 3-án a Shenzhou-8 és a Tiangong-1 összekapcsolódásának alkalmából Kína egy virtuális postahivatalt nyitott 343 km-rel a Föld felszíne felett. Ez a postahivatal az emberektől a Tiangong-1-en állomásozó űrhajósokig alkalmas levelek kézbesítésére.

Elképesztő postahivatalok STR/AFP/Getty Images

7. Brit bázis és postahivatal, Port Lockroy, Antarktisz

Az antarktiszi brit bázison található postahivatal minden évben nagyjából 70 000 képeslapot kap, a világ mintegy 100 országából. 2-6 hétig tart, míg a levelek eljutnak erre a távoli, zord vidékre.

Elképesztő postahivatalok Robert Harding Productions/Getty Images

8. Postahivatal, Floreana sziget, Galápagos szigetek, Ecuador

Ez a meglehetősen rendhagyó postahivatal még a bálnavadászok és kalózok korában “épült”.  Tulajdonképpen egy olyan kézbesítőpont, ahol a hazafelé tartó hajók fel tudják venni a küldeményeket, hogy aztán tovább vigyék azokat Európába vagy az Egyesült Államokba. A Floreana szigeten – ami a Galápagos szigetcsoport egyik tagja – található posta már 200 éve működik.

Elképesztő postahivatalok stockcam/Getty Images

9. Ochopee, Florida, USA

Ez minden bizonnyal az Egyesült Államok legapróbb postája, egy kb. 2,5 méter magas házikó. Egyetlen ember intéz mindent és készíti elő a napi kézbesítéseket. Túl sok dolog nem akadhat, mert a lakóközösségben sem laknak többen 15-nél.

Elképesztő postahivatalok Nicholas Reuss/Getty Images

10. Hell, Nagy-Kajmán sziget

Ennek a hivatalnak az a különlegessége, hogy a Karib-tengeri sziget Hell (Pokol) nevű településén fekszik. Szóval, ha szeretnéd az ismerőseiddel tudatni, hogy a pokolban jártál, és vissza is tértél, akkor mindenképpen küldj innen, a pokolból egy képeslapot!

Elképesztő postahivatalok Dennis Macdonald/Getty Images