Segít a zoknibáb.

Hosszú és kitartó munka eredményeként 18 takahē madarat engedtek szabadon a vadonban, az új-zélandi Wakatipu-tó környéki természetvédelmi területen. A remények szerint októberben újabb 7 madár követi őket, a jövő év elején pedig további 10 társuk csatlakozik a csapathoz. Fantasztikus eredmény, ha belegondolunk abba, hogy 70 éve a takahēt még kihaltnak nyilvánították.

A jellegzetes, röpképtelen madár Új-Zéland szimbóluma.

A guvatfélék családjába tartozó állat már akkor is élt a szigeten, amikor ott még ismeretlenek voltak az emlősök, azonban a behurcolt invazív ragadozók megjelenésével azok könnyű prédájává vált.

Szerencsére a II. világháború után egy expedíció keretében újra rátaláltak és azóta a természetvédők kitartó erőfeszítéssel próbálják a faj fennmaradását biztosítani.

A vadonban talált tojásokat gondozóközpontokba, állatkertekbe viszik, hogy megvédjék azokat a fészekrabló patkányoktól, hermelinektől, menyétektől. A szakemberek a fiókákat tenyésztőközpontokban nevelik fel, olyan zoknibábuk segítségével, melyek a kifejlett madár fejére emlékeztetnek. Az invazív ragadozók csapdázása ugyancsak hozzájárul a madár populációjának évi 8%-os növekedéséhez.

A takahē félreeső, megközelíthetetlen völgyekben él, elsősorban a magashegységekben, hideg időben viszont alacsonyabbra húzódik. Erős csőrrel és lábbal rendelkezik, a tollazata kék, zöld és barna. Pázsitfüvek magját és zöld részét fogyasztja. A fészkét a talaj mélyedésébe rakja, fűvel és levelekkel béleli ki.  Érdekesség, hogy a takahēk egy életre állnak párba.

A repülni nem tudó madár legnagyobb ellenségei a behurcolt ragadozó emlősök, de a betelepített gímszarvas is gondot jelent, mert elfogyasztja a madár elől a növényeket. A takahē megritkulásának oka a vadászat mellett a hegyvidéken található kevés táplálék miatti lassú szaporodási üteme is.

A Wakatipu-tavat övező alpesi lejtők tökéletes élőhelyet jelentenek a kb. 50 cm magas madár számára. Az ’őskori madár’ visszatérése maorik számára is elképesztő jelentőséggel bír, a múltban ugyanis a maorik gyűjtötték a madár tollait.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org