Budapest is a listán.

Mit értünk gyalogosbarát város alatt? Így töprengett Jeff Speck, aki aztán könyvet is írt a témában, itt összegezve a gyalogosbarát város kritériumait.

Nézzük, ő mit tartott fontosnak!

1. Van helyük a kocsiknak, és oda teszik őket. A gyalogosbarát ott kezdődik, hogy lehet parkolni, ha valaki távolabbról érkezik – és könnyen letéve a kocsit, bátran mehet tovább a lábán.

2. Elérhetőek a szolgáltatások. Ha azt szeretnénk, hogy az emberek gyalogoljanak, okot kell rá adnunk. Amennyiben pár perc séta alatt el tudja valaki intézni a postát, a bevásárlást és a gyógyszertárat is, előbb fog gyalogolni, mintha ezekért távolabbra kéne utaznia.

3. Minden azt ösztönzi, hogy hagyd el az autót – fordított esetben, ha minden az autósokért van, akkor nehéz rávenni a tömegeket, hogy inkább gyalogoljanak.

4. Működik a tömegközlekedés – sokkal többen vágnak neki a sétának, ha bárhol tudják folytatni az útjukat tömegközlekedéssel is.

5. Védik a gyalogosokat – biztonságos két lábon menni, akár éjszaka is.

6. Segítik a bicajosokat – akár közbringákkal, akár kerékpárutakkal.

7. Nagy, szellős terek, parkok tarkítják a várost – az emberek szeretnek megpihenni, és kellemesebb, szép környezetben gyalogolni.

8. Sok-sok fát ültetnek. Hiszen az árnyékos pihenőhelyek a gyalogosokat is szolgálják (és persze a tisztább levegőt).

9. Különleges, egyedi helyek vonzzák a gyalogosokat. A járókelők örülnek, ha madarakban gyönyörködhetnek, vagy különleges alakú padokon üldögélhetnek – sokkal többet gyalogolnak, ha vonzó helyeket érhetnek el közben.

10. Tudatos a várostervezés – amelynek része a sétálóutcák, parkok, széles járdák, kerékpárutak tervezése is.

Mindezek alapján Brent Toderian szaktanácsadó szavazást hirdetett, a világ leggyalogosbarátabb városait keresve. Nézzük, mely helyekre érkeztek eddig javaslatok!

Barcelona. Nagy utak, széles járdák, sok üzlet, bolt, bár – minden elérhető gyalogosan is. Jól működik a tömegközlekedés is, és bármerre indulunk, gyönyörű épületek, hangulatos utcácskák között sétálhatunk.

Edinburgh. A természet és az építészet szerelmesei mindenhol találnak látnivalót, lenyűgöző helyek várnak gyalogosan bejárható távolságokra.

Tokió. Még éjjel is biztonságosnak tartják a japán főváros utcáin való kóborlást. Valljuk be, ez is egy szempont, ha a gyalogosokról beszélünk!

Budapest. A magyar főváros is a listán, hiszen igazán gyalogosan érdemes bejárni! Megéri lábbal közlekedni, lenyűgöző a Duna mindkét partja, de egyébként a tömegközlekedést is dicsérik a turisták (nyilván ők nem időre mennek…).

New York. Jól lefedett tömegközlekedés, számtalan járda – bár a gyalogosokból kicsit túl sok van, úgyhogy nem egyszerű sietősen lépkedni.

Fotó: Lloyd Alter/ London/CC BY 2.0

Vancouver is említésre került – bármi elérhető pár perces sétával. Ha a városban élsz, nem mindegy, hogy mennyi idő eljutni egy boltba, tisztítóba, patikába.

Fotó: Lloyd Alter/ London/CC BY 2.0

Koppenhága a gyalogosok fővárosa. A középkori városmag szűk utcáival amúgy is csak gyalogosan bejárható, de a város többi része is a lábbal közlekedést ösztönzi.

Fotó: Lloyd Alter/ London/CC BY 2.0

Amszterdam nem maradhat ki: itt aztán tényleg csak gyalog vagy biciklivel érdemes bevetnünk magunkat a városba!

London is jól járható lábbusszal, és látnivalókban sem szűkölködik. A híres londoni metró sűrű hálózatát használva is könnyen közlekedhetünk.

Fotó: Lloyd Alter/ London/CC BY 2.0

A többi jelöltet is megnézheted, magad is adhatsz le ajánlást és szavazhatsz is, itt:

www.treehugger.com