Természet testközelben.

Amikor egy baba megszületik, rögtön rokonok sereg találgatja, hogy kire hasonlít. Egyesek biztosak benne, hogy az anya vonásait örökölte, mások megesküdnének rá, hogy a gyerek tiszta apja. A lepkéknél nincs ilyen vita: a petéből kibújó hernyó egyáltalán nem hasonlít a felnőtt egyedekre.

Az alábbi kis videóban („Szex, hazugságok, lepkék”) a bogáncslepke szaporodási ciklusába leshetünk be. Míg a kifejlett lepke szárnyai narancs, barna és cser színben pompáznak, addig az apró peték zselészerűek és vízszínűek. A lepke szinte bármilyen szögben képes lerakni a petéket egy speciális ragasztóanyagnak köszönhetően, amely a levéhez rögzíti azokat. A levél azért is fontos, mert ez lesz az első tápláléka a kikelő kis hernyóknak.

Azt már a kisiskolások is tudják, hogy a kibújó hernyó egyáltalán nem hasonlít a szépséges pillangóhoz. Bár kék árnyalatukat megtartják, miközben kiügyeskedik magukat a gombostűfej nagyságú képződményből, de közben fekete tüskés ruhát öltenek. Tündéri, ahogy ezek a rizsszemnél is kisebb állatkák a nekünk aprónak tűnő, számukra óriási akadályokon próbálják átküzdeni magukat.

Forrás: www.mnn.com