3 fióka nevelkedik a fészekben.

A Szegedi Vadasparkban különleges, ritka, hajdan Európában vadon is élt madarat tartanak, nemzetközi fajmegmentési program keretében. Jelenleg Európa közel 100 állatkertjében élnek kisebb-nagyobb csapatokban tarvarjak, hazánkba a bécsi és a bázeli állatkertekből érkezett egy-egy csapat, így összesen 9 felnőtt egyed él most Szegeden.

Közel két évet kellett várni arra, hogy a madarak szaporodni kezdjenek, de idén végre kikeltek az első tarvarjú fiókák, egy-egy fészekben 2 és 1 fióka nevelkedik.

A tarvarjú (Geronticus eremita) a természetvédelem egyik emblematikus faja, hiszen ez volt az első állat, amely hivatalos védelmet élvezhetett a történelem folyamán: 1504-ben Leonárd salzburgi érsek hozott rendelkezést a madarak védelmére. Ennek ellenére az Alpokból eltűnt, csakúgy, mint Dél-Európából, majd a Közel-Kelet és Észak-Afrika számos országában is kipusztult. Végül már csak Marokkóban, Szíriában, Törökországban és talán Irakban maradtak fenn kisebb, elszigetelt populációi.

A kritikusan veszélyeztetett fajnak jelenleg ezernél is kevesebb egyede él vadon, sőt, számuk folyamatosan csökken a szigorú védelmük és a szaporításukra, visszatelepítésükre fordított erőfeszítések ellenére. A legfőbb problémát még most is a vadászatuk jelenti, de az élőhelyük rombolása és a mérgezések is jelentősen hozzájárulnak a tarvarjak pusztulásához.

Nemcsak természetvédelmi jelentőségük miatt keltik fel a látogatók figyelmét, érdekes kinézetük is feltűnést kelt. A napfényben színpompásan csillogó, fekete tollazatuk és nevük ellenére valójában nem varjak, az íbiszek közé tartoznak. A természetben csigákkal, rovarokkal, pókokkal, földön fészkelő madarakkal és kisemlősökkel táplálkoznak, az állatkerti étrendjük is ennek megfelelő. A tojásaik kelési ideje 24-25 nap, amelyet az egész életre egymást választó pár közösen költ ki, majd neveli a fiókákat. Két hónaposan kelnek szárnyra a fiókák. Bízunk benne, hogy hamarosan Szegeden is láthatjuk őket szárnyra kelni!

További információ: www.zooszeged.hu