Ilyen ritka együttállás 1982-ben volt utoljára.

Szerdán egy nagyon ritka jelenségnek lehetünk tanúi: egyszerre lesz kékhold, vérhold, szuperhold és teljes holdfogyatkozás. A kék hold, azaz egy naptári hónapon belül a második telihold egybeesik azzal, hogy az égitest pályájának a földközeli pontjához ér. Ilyen utoljára 1982. december 30-án fordult elő.

Szerda délután, magyar idő szerint 14.27-kor lesz a legteljesebb a telihold – sajnos ez hazánkból nem lesz látható. Holdfogyatkozás akkor következik be, amikor a hold elhalad bolygónk árnyékában, ez több órán át, délután 12.48-tól 14.29-ig fog tartani a NASA csillagászai szerint. A teljes holdfogyatkozás az Egyesült Államok és Kanada nyugati részén, a Csendes-óceánon, Ausztrália és Kína nagy részén, valamint az Északi-sarkvidéken lesz megfigyelhető.

A “kék hold” két és fél évente rendszeresen előfordul, idén január elsején volt a havi első holdtölte, szerdán újabbat figyelhetünk meg. A szerdai kék hold egyben szuperhold is lesz, ekkor ér ugyanis az égitest a perigeumra, vagyis pályája földközeli pontjára. A szuperhold nagyjából 14 százalékkal fényesebb a szokásosnál.

Az eseményt vérholdnak is nevezik, mert ilyenkor az égitestet vérvörös színben mutatja a földi légkörön áthaladó fény.

Forrás: erdeiprogramok.hu