Művészet a kaptárban.

A méhek igazi művészek. Ha nem hiszed, akkor vess egy pillantást az alábbi képsorozatra: lenyűgöző formák tekeregnek a kaptárak rejtekében.

A The National Trust (a védett területek felügyeleti szervezete) honlapján megjelent fotók azt mutatják be, hogy mi történik, ha hagyják, hogy a méhek saját maguk, kötöttségek nélkül építkezzenek. Az angliai Robertsbridge-ben található Bodiam Castle beporzóit bemutató sorozat ezeket a szépségeket tárja fel előttünk.

A méhek a kaptárjukban gyönyörű, többek között szív alakú formát hoznak létre, miközben a lépeket édes mézzel töltik fel.

https://www.facebook.com/nationaltrust/posts/10153637456163586:0

Az első látásra szokatlannak tűnő formákat azért találjuk különösnek, mert megszoktuk, hogy a méhészek téglalap alakú kereteket helyeznek a kaptárakba. A rovarok aztán ezekre készítik el a mézet – a kereteket pedig könnyen ki tudja venni a méhész a begyűjtés során. A valóságban azonban, ha nem „vezéreljük” őket, a méhek annyi helyet fognak igénybe venni, amennyire a méz tárolásához szükségük van.

Így természetes körülmények között hatszögletű viaszsejtekből igen változatos méretű és formájú lépeket építenek.

Natural Comb

3S5X3730  Natural Hive

Noha a formák valóban érdekesek és szépek, ezek a méhészek dolgát azért alaposan megnehezítik. Amikor ugyanis a mézet pergetik, sokkal nehezebb dolguk van, le kell vágniuk a keretbe nem illeszthető viaszsejteket a begyűjtés során.

Natural beehive

A méhek hihetetlen képességei jól ismertek. Nem véletlen, hogy a művészek is szívesen dolgoznak a rovarokkal: nem csak inspirációt merítenek az alkotásaikból, de a szobroktól kezdve a legkülönfélébb kézimunkákig értékes ötletforrásként is szolgálnak az alkotás folyamata során.

Natural Beehive

Forrás: mymodernmet.com