Figyeld a plakátokat és ügyelj a kutyusodra.

Miért szükséges veszettség ellen vakcinázni?

A veszettség vírusára nemcsak a vadon élő állatok, de a házi emlősállatok is fogékonyak, azonban vakcinázással a betegség megelőzhető. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák. Hazánkban kb. 75 000 róka él. Magyarországon 1992 óta vakcináznak, ennek köszönhetően a betegség mára ritkán fordul elő, utoljára idén februárban mutatták ki a vírust egy rókában. Emberi megbetegedésre 1994 óta nem került sor. A rókák vakcinázását állategészségügyi hatóság, évente két alkalommal szervezi.

Róka

Mit kell tudnom a vakcinázásról?

A kihelyezett csalétek az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található a vakcina. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot, az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el. Az érintett települések listáját a NÉBIH weboldalán megtaláljuk. A vakcinázás pontos időpontjáról a települések önkormányzati hirdetőtábláján, illetve külterületén kihelyezett plakátokról is tájékozódhatunk. A csalétekszórás a lakott területeket és a belterületeket nem érinti.

Róka

A vakcinázás időpontja 2016-ban

2016. október 1-15. között zajlik hazánkban a rókák őszi veszettség elleni orális vakcinázása, az ország területének közel kétharmadán történik a vakcina tartalmú csalétkek kisrepülőgépes kiszórása.

Róka

Mit tegyek, ha rókával találkozom?

Az élőhelyek átalakulása miatt egyre gyakrabban találkozhatunk rókával akár nagyvárosokban is, mivel a faj könnyen megtalálja életfeltételeit az ember környezetében. Ezért a NÉBIH idén ősszel szemléletformáló programot indít, melynek célja, hogy minél többen felismerjék a veszettség tüneteit és gyanú esetén értesítsék a hatóságot, azonban ne ijedjenek meg a lakókörnyezetükben felbukkanó rókáktól. A kampányban szó lesz többek között a veszettség tüneteiről, terjedésének módjáról és megelőzéséről, érdemes lesz nyomon követnünk a tájékoztatást!

További információ a NÉBIH honlapján található.

Róka