Ha egyszer szeretjük, ráadásul hungarikum is, miért ne süthetnénk mi magunk botratekercset vagy ismertebb nevén kürtőskalácsot?

Addig rendben, hogy kalácséhoz hasonló kelt tésztát kell elkészítenünk, majd csíkokra vágnunk és feltekernünk, de vajon mire is? Nos, ehhez hoztunk most némi muníciót, azaz ötleteket.

Fotó: Pearls of baking

A jól ismert papírtörlő is bevethető. Vagyis annak a gurigája. Kell belőle néhány, tehát érdemes előre tervezni, ha kürtőskalácsot csemegéznénk, hiszen valamennyi idő és gyűjtögetési kedv is kell ahhoz, hogy végül elegendő mennyiségű tekercsünk legyen.

Fotó: Pearls of baking

Aztán adott a nyújtófa vagy más néven sodrófa. Amellett, a szépen megkelt tészta egyenletesre nyújtásakor a segítségünkre van és nagyi is megfenyegetheti vele nagypapát, ha nem viszi ki időben a szemet, a botratekercs sütésekor is hasznát vehetjük.

Fotó: homemades.blogspot.hu

Sörösdobozok. Bizony, ezek is remekül felhasználhatók. Mindamellett, hogy sütés közben nem fognak meggyulladni, előnyük még, hogy könnyűek és hogy gyorsan szert tehetünk néhány üresre. Egyrészt, mert tartalmuk – főként társaságban – gyorsan szokott fogyni, másrészt mert mégiscsak egyszerűbb azt gyorsan átönteni valami másba, mint mondjuk a papírtörlőt letekergetni a hengeréről.

Fotó: Eva the Cake Diva

Mindegyik módszer esetében lényeges, hogy az adott eszköz felületét ott, ahol majd a kalács tésztája hozzá ér, borítsuk be alufóliával vagy sütőpapírral, majd vékonyan kenjük meg olajjal. A papírhenger és a sörös doboz pedig jól kombinálható különböző szalonnasütő vagy sasliknyársakkal, amelyek lehetővé teszik, hogy szabadtéri sütéskor kényelmes tartani és forgatni tudjuk a kalácsot, sütőben való sütéskor pedig a tepsi szélére függeszthessük őket.

Fotó: Eva the Cake Diva

A kürtőskalácsról itt olvashatsz további érdekes részleteket: Egy finom hungarikum: a botratekercs