Sötét üzlet.

Mihez lehet kezdeni egy sötét, földalatti mélygarázzsal, ha már nem használjuk többé? Például befoghatjuk gombatermesztésre.

Pontosan ez történik Párizsban. A francia főváros felhagyott parkolói most új életre kelnek, ugyanis sorra nyílnak az organikus gombatelepek, a Cycloponics nevű cégnek köszönhetően.

Szükség van a kreativitásra, hiszen rengeteg a felhagyott terület: az 1960-as, 70-es években az apartmanházak nagy része épült mélygarázzsal, napjainkban ugyanakkor nincs ennyi parkolóra szükség, mivel sokan nem is rendelkeznek autóval.

A tápanyagban gazdag biogomba Párizs alatt készül, és a városban lakók fogyasztják el.

A föld alatt burjánzik a shiitake, a laskagomba, a kétspórás csiperke és mellettük helyet kap a cikória is —a francia konyha előszeretettel használja ezt a növényt. A cikória sötétben is nő, de a mikrozöldek, csírák is előállíthatók így, például a mini brokkoli is képes a föld alatt teremni.

Az átalakított helyek egyike a beszédes ’Barlang’ nevet kapta. A 11 fő kis cég most ott tart, hogy 100-200 kg gombát szednek hetente a különböző helyszíneken (Strasbourgban és Bordeaux-ban is találunk hasonló gombapincéket).

Forrás: www.goodnewsnetwork.org, képek: www.facebook.com/Cycloponics