Ellenségből barátok.

A ’Jacu madár kávé’ a világ egyik legritkább és legdrágább kávéja. Aki szeretné megkóstolni, annak nem árt tudnia, hogy a különlegességét az adja, hogy a madár lenyeli, megemészti és kiüríti a kávészemeket, mielőtt azok feldolgozásra kerülnek.

Az 50 hektáros Camocim birtok egyike Brazília legkisebb kávéültetvényeinek, azonban mégis az egyik legkülönlegesebb fajta előállítója. Még a 2000-es évek elején a tulajdonos, Henrique Sloper de Araújo figyelt fel arra, hogy az ültetvényt ellepték a Jacu madarak (Penelope madárnak is nevezik ezt a fajt). Addig a védett fajról addig nem tudták, hogy a kávébab nagy rajongója lenne, azonban akkor nagyon úgy tűnt, hogy rákapott a csemegére.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Badger & Dodo Coffee Roasters (@badgeranddodo) által megosztott bejegyzés

A gazda először nagyon kétségbeesett volt és hiába hívta a környezetvédőket, senki sem tudott segíteni. A madarat a törvény is védi Dél-Amerikában. Aztán egyszer csak kigyúlt a fény Araújo fejében, az elkeseredettség izgatottsággá változott. A férfi ugyanis emlékezett arra, hogy fiatalkorában Indonéziában kóstolta a Kopi Luwak kávét, amit a cibetmacska ürülékéből készítenek. Arra gondolt, hogy valami hasonlót a saját farmján is létre tud hozni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BETTO AUGE (@bettoauge) által megosztott bejegyzés

Nem volt más hátra, mint anyagilag is ösztönözni a munkásokat arra, hogy a kávé helyett mostantól az ürüléket szüreteljék. A madárürülék összegyűjtése csak az első lépése volt a munkaigényes folyamatnak. Ezt követően ki kellett nyerni belőlük a kávébabokat, majd mosás és hámozás, tisztítás után pörkölni. A sok fáradságos, kézimunka teszi oly drágává a kávékülönlegességet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

FABÍOLA SANDY coffee grower (@fabiolasandy) által megosztott bejegyzés

A madarak valamiért csak a legérettebb bogyókat választják ki. Különleges érzékük van hozzá, még az emberi szemnek tökéletesnek tűnő bogyókat is otthagyják, ha nem megfelelő. A szárnyas emésztőrendszerén gyorsan keresztülhalad a kávébab, a végeredmény pedig egy különlegesen diós ízű, édes aromás kávé.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

TW Coffe Speciality (@twcoffeespeciality) által megosztott bejegyzés

Nem véletlenül adják a kávé kilóját kb. 1000 dollárért (majdnem 300 ezer Ft).

Forrás: www.odditycentral.com