Egyedül a föld alatti része nem mérgező.

A jícama (amit mexikói karalábénak is neveznek) egy Mexikóban őshonos gyökérzöldség. Az őslakosok már több ezer éve fogyasztják, a spanyol hódítók aztán Európába is magukkal hozták, és Ázsiába is eljutott.

Fotó: Wikimedia Commons/Eric in SF

A jícama a krumplihoz hasonló gumókat képez a föld alatt. A föld feletti része akár 5-6 m hosszan futhat, a jícama ugyanis egy hüvelyes, kék vagy fehér virágokkal, és babhoz hasonlító magokkal. Jamszbabnak is nevezik, azonban ezek a babok nem ehetőek! Annyira nem, hogy a növény minden föld feletti része, a szár, a levelek, a virágok, a magok, a hüvelyek mérgezőek!

Fotó: Wikimedia Commons

A szubtrópusi növény a 9 hónapos termesztési szezonhoz van szokva. Emiatt a mi éghajlatunkon a palántanevelést üvegházban, beltéren kell elkezdeni, 8-10 héttel a fagyok előtt. Vetés előtt áztassuk be a magokat 24 órára meleg vízbe, majd ültessük el őket kb. 3 cm mélyen. A cserepet helyezzük melegre (pl. radiátorra tett deszkára), a magoknak ugyanis melegre van szükségük a csírázáshoz. Az ideális talajhőmérséklet 20◦C, ezen a hőmérsékleten 12-18 nap alatt kibújik a csíra.

Fotó: Wikimedia Commons

Tavasszal, a fagyok elmúltával, amikor a föld már min. 10 ◦C-os, kiültethetjük a növénykéket.  A jícama teljes napot igényel, azaz min. napi 6-8 óra napsütést. A növényeket 20-30 cm tőtávra, 30 cm sortávra ültessük, kedvelik a tápanyagban gazdag közeget. Szüretig ajánlatos magas nitrogéntartalmú trágyával etetni, havonta egyszer.

Mivel a szára kúszik, fut, ajánlatos támasztékot biztosítani számára. A jobb gumóképzés érdekében célszerű megakadályozni a virágzást, azaz leszedni a virágokat és a szárát is visszavágni 90-150 cm-re, hogy ne pazaroljon erre túl sok energiát.

A jícama érzékeny a nappalok hosszára. Az őszi, rövidebb nappalok arra késztetik, hogy ehető gumókat képezzen, azaz akkor kezdődik a föld alatti részek képzése, amikor a nappalok hossza 9 óra alá csökken. Ilyenkor azonban már a fagyoktól is védenünk kell a mi klímánkon, ezért ajánlatos takarni a növényt.

Akkor szedhetjük fel a gumókat, amikor a föld feletti részek hervadni kezdenek. Minél hosszabban várunk, annál nagyobb gumót kaphatunk, de annál nagyobb a fagyveszély is. Az ideális méretű gumó átmérője 7-15 cm. Óvatosan lazítsuk meg villa segítségével a tő körüli földet, és finoman húzzuk ki a gumót, majd gyökérkefével tisztítsuk meg. Ha később használjuk csak fel, ne mossuk meg szedés után a gumókat!

A felszedett jícamát hűvös helyen kell tárolni, például fűtött pincében, garázsban. Az ideális számára a 10-15◦C, ez alatt a gumók károsodhatnak, ezért pl. a hűtő is túl hideg, nem megfelelő. A helyesen tárolt gyökér 1-2 hónapig fogyasztható.

Egyesek szerint az íze az almáéra, mások szerint a gesztenyére, vagy a karalábéra hasonlít. Grillezik, de levesbe és salátába is teszik. Ideális rágcsálnivaló, ropogós, tápláló, de nincs benne sok kalória.

Forrás: dengarden.com