Vegyük észre a városi zöldet.

Amikor Sophie Leguil kilép London környéki háza ajtaján, mindig van nála aszfaltkréta. A francia ökológus és botanikus ezzel firkantja fel az útmenti gyomok nevét a járdára.

A lázadó szakember arra kívánja felhívni a figyelmünket, hogy vegyük észre: mindenhol növények élnek, vadon növő fajok, amelyek nem pusztán gazok, hanem a természetes vegetáció névvel rendelkező részei.

Valószínűleg úgy robogunk el az alig ismert és értékelt növények mellett, hogy észre sem vesszük őket. A pandémia idején azonban lelassultunk és talán rácsodálkozunk a körülöttünk növő szépségekre, főként, ha valaki felhívja rájuk a figyelmünket.

A járdaszegélynél, a lépcsők mellett, a házak falánál sok növény talál otthont magának. Sophie akciójának lényege, hogy vegyük észre ezeket, gondoljunk másként a városi növényekre, ne hívjuk azokat pusztán „gaznak”. Az urbánus életünk részei, segítenek a szennyezés csökkentésében, oxigént termelnek és hasznosak a rovarok, madarak számára is.

Sophie ezért járdafirka, graffiti segítségével hívja fel rájuk a figyelmünket, így talán jobban értékeljük majd őket.

Fotó: Sophie Leguil
Fotó: Sophie Leguil

A mozgalom nem újkeletű, már évekkel ezelőtt is voltak hasonló kezdeményezések. 2019 novemberében Franciaországban Boris Presseq botanikus, a Toulouse Museum of Natural History munkatársa írta fel egy krétával a járdára az utca vadnövényeinek nevét. Az akcióról készült felvételt többmillióan látták, és rengetegen mondták utána, hogy elkezdték észrevenni az útmenti kis növényeket, amire korábban sosem fordítottak figyelmet.

Maga Leguil is dolgozott már hasonló projekten Franciaországban. Az Egyesült Királyságba visszaköltözve fogott a saját projektjébe, aminek a #többmintgaz nevet adta. Ehhez még engedélyt is kért, a firkálás ugyanis illegális tevékenységnek számít a szigetországban.

Fotó: Sophie Leguil
Fotó: Sophie Leguil

A pandémia miatt egyébként is megváltozott az életünk: alig megyünk ki, ha igen, akkor a környékünkön sétálunk. Így alkalmunk nyílhat észrevenni olyan apróságokat is, amiket eddig nem figyeltünk meg, így nem csoda, hogy Sophie is sok pozitív visszajelzést kap a kampány kapcsán. Sőt, már egy kis mozgalom is kibontakozott annak érdekében, hogy a jövőben ne gyomirtózzák le ezeket a “gazokat”. A botanikus már virtuális sétákat is vezetett, ahol bemutatta a környék városi vadnövényeit. Talán egy újabb pozitív hozadékát láthatjuk a koronavírus-járványnak?

Forrás: www.mnn.com