Teremjen az erkélyen, ha nincs kerted!

Annak sem kell lemondania a gyümölcsfa nevelgetéséről, aki csak egy balkonnal, falatnyi belső udvarral rendelkezik. Micsoda érzés leszüretelni a saját termést! Egy törpe gyümölcsfának elegendő egy napos helyet keresnünk, és biztosan megörvendeztet bennünket a finom gyümölcsével.

A faültetésnek tél végén – kora tavasszal (január és március között) kezdjünk neki, a fák nyugalmi állapotában. Választhatunk szabadgyökerű fát is a kertészetben, de olyat is, amelyik már eleve konténerben van. Ügyeljünk rá, hogy egészséges, életerős példányt vásároljunk! Ellenőrizzük a gyökérnyakat, hogy nincsenek e rajta sérülések, elhalt, károsodott részek. A legjobb, ha olyan fácskát választunk, amelyiknek az alakja formás, 4-5 elágazó ággal.

Az alábbi fácskák például jól nevelhetőek nagy cserépben, dézsában is:

  • bizonyos alma és körtefajták, különösen amelyek törpésítő alanyon vannak, pl. M27-en,
  • genetikailag törpe fajták, pl. az őszbarackok és nektarinok között,
  • füge.

Nem számít, hogy milyen cserepet választasz – műanyag, terrakotta, fa, kerámia-de kellően nagyméretű legyen. Nem baj, ha a kaspó, dézsa valami gurulós állványon van, egy nagyobb fát ugyanis már nem könnyű mozgatni, és előfordulhat, hogy át kell költöztetned időnként  a növényt.

A fát jó minőségű, tápanyagban gazdag földbe ültessük el! A cserép alján legyenek lukak, a megfelelő vízelvezetéshez. A gyümölcsfát lehetőleg napos helyre tegyük, és ügyeljük arra, hogy ez a hely szélvédett is legyen. Szeles helyen ugyanis hamar kiszárad a föld, és persze fel is borulhat a cserép. Fontos a rendszeres locsolás! Csak a sérült, töredezett, beteg ágakat vágjuk le.

Két-három évente vegyük ki a fát a tartójából, és nyessük meg a gyökereket, hogy ne nőjenek túl nagyra. Ekkor kerüljön sor a föld cseréjére is. Az első 2-3 évben hagyjuk virágozni a fát, de vágjuk le a növekedésnek induló gyümölcsöket. Ha ugyanis a fácska túl korán kezd teremni, nem fog megfelelő gyökeret és erős törzset fejleszteni, aránytalanul fejlődik és új hajtásai sem lesznek.

Forrás és képek: Better Homes&Gardens