Biofolyosók.

Nagyon jó dolguk van a beporzó állatoknak Costa Ricában. A napos közép-amerikai államban jóformán minden óhajukat lesik: a főváros egyik külvárosában, Curridabatban is mindent megtesznek azért, hogy a méhek, denevérek, kolibrik és pillangók valóban otthon érezzék magukat.

Annyira, hogy még „lakcímkártyát” is ajánlanak cserébe.

A munka már egy évtizeddel ezelőtt elkezdődött, ennek során úgy kívánták a várost újjáéleszteni, hogy a beporzókat tartották szem előtt. A terv alapját képezte, hogy minden utcát biofolyosóvá alakítsanak, és minden környéket olyan ökoszisztémává, ahol a beporzók is fontos szerepet játszanak. Sőt, olyan erős kapcsolatot képzeltek a hasznos élőlényekkel, hogy minden egyes egyedet a város tiszteletbeli polgárává fogadtak.

Talán nem véletlen, hogy a mostanra virágzó település új becenevet is kapott: „Ciudad Dulcének” nevezik, ami annyit tesz: „Édes város”.

Itt a zöld folyosók és buja ligetek a város infrastruktúrájának részei, a méheknek és más beporzóknak, a fáknak és egyéb növényeknek pedig elegendő terük van az élethez, növekedéshez a város 72 000 lakosa mellett.

Természetesen a zöld környezetből maguk a lakosok is sokat profitálnak. Az erdősítési-fásítási programok az a célt szolgálják, hogy csökkentsék a légszennyezést, a fák pedig árnyékot adnak a forró nyári napokon. A biofolyósokban a méhek, denevérek, kolibrik szabadon, zavartalanul dolgozhatnak, repkedhetnek. A lakosok pedig nem azt mondják, hogy erdő van a városban, hanem azt, hogy egy város bújik meg az erdőben.

Forrás: www.mnn.com, kiemelt kép: Melissa Alvarez/GIZ/Biodiver_City Project