Ígéretes antitestek.

A láma által termelt antitestek segíthetnek nekünk, embereknek is a fertőzések elleni harcban.

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint a koronavírus elleni küzdelemben lehet, hogy a lámáknál van a megoldás kulcsa.

A Texasi Egyetem szakemberei a belgiumi Ghenti Egyetem kutatóival együtt publikálták az eddigi eredményeiket.

Az antitestek olyan fehérjék, amelyeket a szervezet termel a vírusok elleni harc során. Az említett kutatócsapat olyan antitestet hozott létre, amely szorosan kötődik a COVID-19-et okozó vírus egy kulcs „tüske” fehérjéjéhez A koronavírusokat ugyanis jellegzetes tüskés fehérjék borítják, amelyek lehetővé teszik, hogy a vírus könnyedén bejusson a gazdaszervezetbe.

Az előzetes labortesztek során a tudósok úgy találták, hogy az újonnan létrehozott antitest blokkolta a vírust, így az nem tudta megfertőzni a sejtkultúrában tenyésző sejteket.

Az új antitest előállításához az inspirációt a Belgiumban élő láma, Winter szolgáltatta.

A lámák és más tevefélék, így például az alpakák jól alkalmazhatóak az ilyen jellegű tanulmányoknál, mert kétféle antitestet termelnek: az egyik hasonló az emberekéhez, egy másik pedig csak negyedakkora. Ezek az utóbbi, apró antitestek hasznosak a légzőszervi kezelésekben, mert porlaszthatóak és inhalátorban is alkalmazhatók. A kutatók már egy orrspray-t is előállítottak láma antitestekkel és nagy reményekkel végzik a további kísérleteket is.

Winter közreműködése 4 évvel ezelőtt vette kezdetét, amikor az állat mindössze 9 hónapos volt.

2016-ban a kutatók már két korábbi koronavírust tanulmányoztak: a SARS-CoV-1-et és a MERS-CoV-ot. Winter ezen vírusok stabilizált tüskefehérjéit tartalmazó oltást kapott 6 héten keresztül. A kutatók vérmintákat gyűjtöttek és sikerült antitestet is izolálniuk, amely reménykeltő a SARS-CoV-1 fertőzésével szemben. Az antitest a VHH-72 nevet kapta.

A koronavírus-járvány kitörése után a kutatócsoport roppant kíváncsi volt, hogy vajon ez a VHH-72 antitest a SARS-CoV-2 vírus ellen is hatásos-e. A tesztek során úgy találták, hogy kötődik a tüskefehérjéhez, noha gyengén. Némi módosítás után az újonnan előállított antitest lett az első, amely mind a SARS-CoV-1-et, mind a SARS-CoV-2-t semlegesíteni képes.

Most következnek majd az állatkísérletek abban a reményben, hogy hamarosan már embereken próbálhatják ki az antitestet. A cél az, hogy olyan kezelési eljárást dolgozzanak ki, amely a fertőzötteknek a vírus bejutása után segíti annak legyőzésében.

Forrás: www.mnn.com

A kiemelt kép illusztráció.