Követővel ellátott állatok segíthetnek megérteni az okokat.

Döbbenetes eredményekről számoltak be a vermonti kutatók (Vermont az USA egyik tagállama): egy több évre tervezett tanulmány első évében a rádiós gallérral követett jávorszarvasok közel fele elpusztult. Ez az állomány jelentős csökkenését jelenti, annak ellenére, hogy a vadászatot komoly tilalmakkal szabályozzák. Úgy tűnik, hogy a tragikus folyamat a melegebbre, nedvesebbre fordult időjárással van összefüggésben, amely kedvez az olyan paraziták felszaporodásának, mint például a kullancsok vagy az agyféregként ismert Parelaphostrongylus tenuis.

A Vermonti Halászat és Vadászat c. folyóiratban közzétett jelentés szerint a kullancsok sokkal szaporábbá váltak, mivel a tavaszi és őszi időjárás jelentősen melegebb lett az utóbbi években, mindez pedig azt eredményezte, hogy egyes jávorszarvasok keringése összeomlott a vérveszteségektől, mások pedig kihűlés miatt pusztultak el (hipotermia), miután kidörzsölték a jól szigetelő szőrüket, miközben próbáltak a parazitáktól megszabadulni.

A további kutatások során figyelemmel fogják kísérni a túlélőket, és újabb 30 borjat fognak rádiós gallérral ellátni. Ezek a követővel ellátott állatok segíthetnek tisztázni az állatok elhullásának okait. Fény derülhet arra, hogy milyen szerepet játszottak ebben a paraziták, az emelkedő hőmérséklet, vagy az élőhelyek feldarabolódása. Hasonló kutatások folynak Vermont mellett más államokban, így New Hampshire-ben, Maine-ben és New Yorkban is.

Fontos megérteni, hogy a megváltozott tényezők miként hatnak a jávorszarvas populációra.  Csak így lehet hatékony lépéseket tenni a pusztulásuk megelőzésére.

Forrás: www.mnn.com