Fékezés a levegőben.

Többször került már fel olyan fotó az internetre, amelyen háton repülő vadlúd látható. A madár úgy siklik, hogy a nyaka kitekeredése miatt a feje gyakorlatilag ugyanúgy előrefelé néz. Sokan úgy vélik, hogy ez fizikai képtelenség.

Noha fájdalmasnak tűnik a mozdulat, valójában lehetséges így repülni, a fékezés kipróbált módja. A háton fekvés lehetővé teszi, hogy az aerodinamika, ami általában felemeli a madarat, megforduljon és így a madár a föld felé süllyedjen. Ez pedig hasznos, mert gyorsan veszítve a sebességét és a magasságot a leszálláshoz, akár a ragadozó madarakat is el tudja kerülni. Ha gyorsan szeretnének ereszkedni és lassítani, akkor többször megfordítják testüket, miközben a fejük mozdulatlan marad. A nyakukat a lehető legtovább tekerik, így 180 fokos fordulatot érnek el, szárnyaik alól pedig távozik a levegő. A repülés feletti uralmat a manőver közben sikerül megtartaniuk.

Fotó: Vincent Cornelissen

Ez a fajta viselkedés számos fajnál megfigyelhető, így például többek közt a sárgalábú cankóknál, a nagy godánál, a bíbicnél, három scoter fajnál és a vadlúdnál.

Whiffling Goose

Greylags 3 Aug 14

FUI!

Forrás: www.amusingplanet.com