Gyógyszeripari jelentőség.

A kokain normál esetben természetes módon képződik a Erythroxylum coca, azaz a kokacserje leveleiben. A kínai Kummin Botanikus Intézet kutatói azonban kísérletet tettek arra, hogy más növényeket bevonva újraalkossák ugyanezt a folyamatot – az eredmény pedig nem várt fordulatot hozott.

Sheng-Xiong Huang professzornak és munkatársainak sikerült rekonstruálniuk azokat a kémiai folyamatokat, amelyek normál esetben a kokalevelekben zajlanak, de ezúttal Nicotiana benthamiana dohányokban is végbementek. Genetikai módosítással elérték, hogy ezek a növények két olyan enzimet állítsanak elő, amelyek kokaint, azaz egyfajta tropán alkaloidot termelnek, ha a levél száraz állapotba kerül.

Ez a két enzim EnMT4 és EnCYP81AN15 névre hallgat. Mindeddig azonban egy kulcsfontosságú bioszintetikus lépés részleteit nem sikerült maradéktalanul feltárni.

A tanulmány a Journal of the American Chemical Society folyóiratban jelent meg. A kutatók kitértek arra, hogy a felfedezés nagy jelentőséggel bírhat a gyógyszeripar számára.

Forrás: www.unilad.com

A kiemelt kép illusztráció.