Vízbe vesző út.

A Loughareema-tó, amit Eltűnő-tónak is neveznek, Írországban található, nem messze a partoktól, Ballythe mellett. A tó áteresztő meszes mederben alakult ki, egy „lefolyó lyuk” van az alján, amely azonban gyakran eltömődik tőzeggel, különösen a heves esőzések hatására. Amikor kitisztul, a tó vize villámgyorsan a mélyebb rétegekbe szivárog. Egy arrajáró, aki nem tudja, hogy ott vízfelület szokott lenni, észre sem venné a nyomokat.

Érdekes módon a városba vezető út egyenesen a tavon halad keresztül, bár a mai modern út már elég magasan fekszik ahhoz, hogy áradás esetén is biztonságosan lehessen használni. De nem volt ez mindig így, a korábbi, régi nyomvonal gyakran került víz alá, néha akár hetekre is.

the vanishing lake

Az 1898-as nagy áradás idején történt, hogy egy bizonyos John Magee McNeille ezredes, aki rendkívül ideges volt amiatt, hogy nem éri el a vonatot, rávette a kocsist arra, hogy hajtson keresztül egy két lóval húzott, fedett szekeret az úton. Amikor eljutottak a tó közepére, a hideg víz a lovak hasához ért, ettől az állatok idegesek lettek. A kocsis az ostort használta, a lovak pedig a hátsó lábukra állva felágaskodtak és oldalukra dőltek. A hideg víz hamarosan mindenkit elnyelt: az ezredest, a kocsit és a két állatot is. A borzalmas nap óta sokan látni vélnek itt bolyongani egy fantom szekeret, amit két ló húz, és egy katonát szállít.

Loughareema vanishing lake

Loughareema- vanishing lake

the vanishing lake .

Manapság a biztonság érdekében egy kis kőfal is védi az utat, hogy még egyszer ne ismétlődhessen meg az 1898. szeptember 30-án történt szomorú eset.

Loughareema - Co.Antrim

Forrás: www.amusingplanet.com