Van nálad váltságdíj?Strandpapucs, sapka, napszemüveg, sőt mobiltelefon – semmi sincs biztonságban Balin, az Uluwatu templomnál garázdálkodó majmoktól, bármit kirántanak a turisták kezéből. Elképesztő gyorsasággal csapnak le mindenre a közönséges makákók, odaugranak, és lekapják a gyerek szandálját, a fejen lévő napszemüveget, az áldozatnak ideje sincs reagálni.

Ennél is meglepőbb azonban, hogy az egész ravaszkodást azért csinálják, hogy cserébe megszerezzék, amire vágynak.

És vajon az mi lehet? Banán? Kösz, nem. Gyümölcs? Tartsd meg magadnak. Mogyoró? Mindjárt még a szemüvegedet is megrágcsálom! Ameddig a legeslegfinomabb étel elő nem kerül, ne is reménykedjünk, hogy visszakapjuk a cuccot.

Kiderült, hogy ez a fajta viselkedés egészen egyedi az állatvilágban.

Éppen időszerű volt alaposabban is tanulmányozni – ezért egy maroknyi kutató közelebbről is szemügyre vette a majmok rablótevékenységét.

A fogságban tartott majmok ugyan megtanulták már a cserekereskedelem alapjait, a vadon élő főemlősök között egyedül a Balin élő majmoknál figyelték meg ezt a gyakorlatot.
Ahhoz, hogy jobban megértsék, miként váltak ilyen profi tolvajokká, a kutatók 4 hónapot töltöttek a majmok viselkedésének megfigyelésével. 4 csapatot azonosítottak, akik a templom körül éltek, egy ötödik pedig a közelben mozgott.

A vizsgálat eredményeként 201 rabló esetet figyeltek meg, amikor az elkövető ellenértéket szeretett volna a zsákmányért kapni. Rögzítették, hogy a tolvaj melyik csapatba tartozott, mit lopott el (a napszemüveg volt a legnépszerűbb), és hogy sikeresen becserélte-e azt valamire.
A felmérés kimutatta, hogy a majmok képesek különleges módon egymástól megtanulni, ill. utódaiknak is továbbadni a trükköket, ravasz fortélyokat.  Minél több a fiatal hím a csapatban, annál több lesz a rablás is. Ez az újfajta viselkedési mód csapat-specifikusnak bizonyult, akár több nemzedéken át is örökítették a tudást, és alkalmazkodtak a helyi sajátságokhoz is.
További vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy már az ötödik majomcsapat is megtanulta az ügyeskedést.

Az alábbi videót az egyik kutató, Jean-Baptiste Leca készítette. Nagyszerűen megfigyelhetjük, hogy miként ravaszkodnak a makákók – és ugyan, ki tudna mérges lenni rájuk? Okos élőlények, akik egyszerűen megtalálták a legjobb módját annak, hogy megszerezzék, amit akarnak.

Forrás: www.treehugger.com