Esti varázslat a tengerparton.

„Üdvözlet a Napnak”: az állandó installációt talán már sokan látták Horvátországban járva, Zadarban sétálgatva. A nyüzsgő tengerparti városka vízpartján bukkanhatunk rá Nikola Bašić zadari építész alkotására, amely háromszáz többrétegű üveglapból áll össze.

Fotó: Glen Scarborough

Ezek a lapok egy kör alakban rendeződnek, közéjük szolár elemek ékelődnek, amelyek lehetővé teszik, hogy a nap során „megkössék” a napfényt.

Napnyugta után a hatalmas kör ragyogó fényshow-t produkál, annak az energiának a segítségével, amit a nap folyamán épített magába. Ráadásul a begyűjtött napfény nem csak ezt a szerkezetet látja el energiával, de a partszakasz egy részét is, a költségek kb. harmadáért.

Az installáció egy 22 méter átmérőjű kör területét fedi le, körülötte pedig fémgyűrű található, ebbe vésték Zadar szentjeinek nevét, valamint az ünnepnapjuk dátumát. Ezenkívül egyéb csillagászati adatok is kerültek ide, az egész egyfajta naptárként működik.

Fotó: Nikola Bašić

Az alkotás kísérője egy másik installáció, a Tengeri Orgona, amely ugyanannak a művésznek a nevéhez fűződik. A tengerparti sétány nyugati részén található masszív hangszer 35 eltérő magasságú és átmérőjű pipát tartalmaz, amelyek varázslatos zenévé alakítják a hullámok morajlását.

Fotó: skittledog/flickr

Fotó: Jack Montgomery/flickr

Fotó: UNDP/flickr

Forrás: www.amusingplanet.com