Rossz időben szem előtt.

Észak-Madagaszkár sűrű trópusi erdeiben új békafajra bukkantak a tudósok. Az új faj (Rhombophryne ellae) a szűkszájú békákkal rokon, az utóbbi évtizedben megduplázódott a nemzetségének fajgazdagsága. Noha az újonnan felfedezett béka színezése eltér a rokonokétól, a lábon lévő vöröses-narancsos, feltűnő mintázat gyakori az ugráló kétéltűek körében.

A békát a Montagne d’Ambre Nemzeti Parkban találták, a terület a gazdag fajdiverzitásáról híres. Bár a nemzeti park flórája és faunája viszonylag alaposan tanulmányozott és ismert, nem ritka, hogy mégis új, korábban nem ismert fajokra bukkannak. Az utóbbi években számtalan meglepetés érte a biológusokat, különösen a hüllők és a kétéltűek vonatkozásában.

Mark D. Scherz herpetológus már az első pillanatban látta, hogy egy új fajról van szó.

A narancsszínű, feltűnő jelzés a lábakon és a nagy fekete folt csípőtájékon nyilvánvalóvá tett ezt. Annyira, hogy a DNS-vizsgálatok eredménye nélkül is egyértelmű, hogy jól láthatóan új fajról van szó.

Most, hogy az új faj léte bizonyítást nyert, Scherz és társai figyelme névtelen rokonai felé fordul. Madagaszkáron egy véget nem érő munka a fajok leírása, meghatározása, kutatása.

Érdekes módon ez a felfedezés felhívja a figyelmet arra is, hogy a kedvezőtlen időjárásnak is szerepe lehet a fajok felbukkanásában.

A ciklonok ugyanis jelentős szerepet játszanak abban, hogy az egyébként rejtőzködve élő békák szem elé kerüljenek. A Rhombophryne ellae békát is akkor találták meg, amikor az AVA nevű ciklon áthaladt a területen, és számos más, nemrég leírt faj hasonló körülmények között került a tudósok látókörébe.

Forrás: www.upi.com, kiemelt kép: Mark D. Scherz