Meglepetés 40 év elteltével.

Bár a maradványokat nem mostanában találták, hanem még 1978-ban, mégis 4 évtized után derült ki, hogy egy eddig ismeretlen dinoszauruszfajtól származnak. A több mint 40 éve, Dél-Afrikában előkerült fosszíliákat a johannesburgi Witwatersrand Egyetemen őrizték.

Fotó: Kimberley Chapelle

Akkor a kutatók úgy vélték, hogy a korai jura időszakban élt massospondylus maradványait találták meg, ám a csontok és a koponya újabb vizsgálatából kiderült, hogy egy teljesen új fajról van szó.

A Ngwevu intloko (szürke koponya) nevű lelet a sauropodomorpha (gyíkláb formák) alrendjébe tartozó új faj és egy teljesen új nemet takar.

Az állatot 3 méteres hosszúság és izmos testalkat jellemezte, két lábon járt és hosszú nyakú lehetett, kicsiny fejjel. Vélhetően növényeket és kisebb állatokat fogyasztott valamikor 200 millió éve, a földtörténeti triász és jura időszak között, amikor jóval összetettebb ökoszisztémák uralták a bolygót.

A massospondylus a dinoszauroszok egyik legelső neme, amely a jura időszak kezdetén élt.

Kép: Nobu Tamura, spinops.blogspot.com / CC BY 3.0.

A felfedezés nyomán most újravizsgálják az eddig a massospondylusnak vélt fosszíliákat, hiszen elképzelhető, hogy az eddig feltételezettnél több faja is létezhet.

forrás: MTI