A GHB, vagy  más nevén Gina, sajnos napjainkban igen gyakran előforduló partidrog.

A gamma-hidroxibutirát az emberi szervezetben is megtalálható egészen kis mennyiségben, továbbá a borban, marhahúsban, citrusfélékben, és szinte minden állati organizmusban is. Felhasználják orvosilag is általános érzéstelenítésre, vagy álmatlanság, klinikai depresszió, narkolepszia, alkoholizmus, kórosan gyenge fizikai teljesítőképesség kezelésére, de a köztudatban inkább randidrogként tartják számon.

Számos történetet hallottunk már olyan esetekről, amikor valaki 1-2 pohárka gyengébb alkohol elfogyasztása után is gyakorlatilag öntudatlan állapotba került, majd másnap, emlékek híján szembesült azzal, hogy bűncselekmény áldozata lett. Van, aki önként veszi igénybe a hangulatfokozása érdekében, míg mások a tudtukon kívül fogyasztanak belőle, az alkohollal való kombinálása sok veszélyt rejt magában.

A dózistól függően változik a helyzet súlyossága, külső szemlélőként nem tűnik többnek egy masszív részegségnél, függetlenül attól, hogy csak kis mennyiségű alkoholt fogyasztott valaki, ami nem indokolná az állapotát. Aki alkohollal keverve fogyasztott belőle először csak kicsit másképp érzékeli a környezetét, a hangokat, a fényeket, a hőmérsékletet, aztán remegni kezd, majd szédülni  és elhagyja az ereje. Ha marad annyi lélekjelenléte, akkor az utolsó erejéből segítséget kér (és, ha szerencséje van kap is olyantól, aki nem él vissza a helyzettel) aztán filmszakadás.

Utána durva másnap következik, ahogy magához tér. Kitartó hányinger és teljes amnézia (emlékezetkiesés). A nem múló rosszullét (főként az esetleges kiszáradás miatt) orvosi kezelése ajánlott! És ez csak a jéghegy csúcsa, mert sok minden kiderülhet arról a homályos éjszakáról!

A túladagolás görcsöket és légzésleállást okozhat, ezért azonnali orvosi kezelés szükséges!

Az, hogy egy szórakozóhelyen figyeljünk az italunkra, szükségesebb, mint gondolnánk. Sok más szerrel is hasonló hatást próbálnak elérni sajnos, de a GHB már egy karszalaggal is kimutatható. A Xantus névre keresztelt termék egy karszalagba rejtett tesztcsík, ami az italunk pár cseppjéből kimutatja, hogy van e benne gamma-hidroxibutirát.

Érdemes beszerezni, hogy a szórakozás valóban szórakozás legyen, és ne egy kellemetlen meglepetés!

Forrás: Xantus, wikipedia