Házilag kevert ragasztóval.

Az amerikai Rockport városában egy egészen különleges épületet találunk: a vörös, egyemeletes lak első ránézésre úgy fest, mint egy klasszikus rönkház, de nem véletlenül kapta a Papírház elnevezést.

A Papírház története 1922-ben kezdődött, amikor Elis Stenman gépészmérnök egy kis nyári lak építésébe fogott. Hagyományos háznak indult, favázzal, zsindelytetővel és padlóval, de amikor a falakhoz ért, a férfinak új ötlete támadt. A falakat régi újságokból álló rétegekből készítette el, amiket addig ragasztott össze, míg kb. 2,5 cm vastagok nem lettek és végül egy szép lakkréteggel be is vonta őket.

The Paper House

Belül, a belső terekben is minden papírból készült. A székekhez, asztalokhoz, könyvespolcokhoz, még a függönyökhöz és az órához is újságok, magazinok adták az alapanyagot. Egyedül a zongora az, ami fából van, de az egység miatt kapott egy külső papírréteget. A kandalló biztonsági okokból természetesen téglából épült.

Room #1 in the Paper House

Senki sem tudja biztosan, hogy mi motiválta a mérnököt. A leszármazottak szerint olcsó, és könnyen beszerezhető anyagot akart keresni a gazdasági válság idején. Még a ragasztót is maga készítette, lisztből, vízből és almahéjból. Eredetileg a külső falakat deszkával akarta borítani, de az újságpapír olyan jól túlélte az első telet, hogy úgy döntött, nincs szükség extra védelemre. Alig 2 év alatt befejezte a házat és 1930-ig benne élt, de később is folytatta a papír újrahasznosítási próbálkozásait.

Room # 2 in the Paper House

Az azóta eltelt évtizedek megviselték a házikót. Közel 90 év elteltével lassan elkezdett a külső réteg leválni, olvasható részletek tűntek elő a falakon, A látogatók élvezettel böngészik a korabeli híreket, merthogy a papírház 1942, Stenman halála óta múzeumként működik.

Mantel detail

Outside Walls

Layers of Newspaper and Varnish

Forrás: www.amusingplanet.com