Kihagyhatatlan úti célok várnak!

A dimbes-dombos Vértes meseszép helyeket rejt, és a főváros közelsége ellenére viszonylag kevesen ismerik. Sokan nem is sejtik, hogy itt akár marsbéli tájon is sétálhatunk és hazánk egyik legszebb települése is megbújik a dombok között.

Barangoljuk be a Vértest – 5 személyes kedvencünket mutatjuk!

1. Vérteskozma

Csak egy alig észrevehető bekötőút vezet ide, ezért talán nem is gondolnánk, hogy milyen bűbájos, skanzen jellegű falvacska bújik meg az erdő alján. Vérteskozma gyönyörűen felújított, tornácos házaival ma már üdülőfalu, egykoron német telepesek lakták. A kitelepítésüket követően a zsákfalu elnéptelenedett. Ma közigazgatásilag Gánthoz tartozik.

https://www.instagram.com/p/BNlrrlkDQkV/?taken-at=242869492

https://www.instagram.com/p/BaRURn6BaZQ/?taken-at=242869492

2. Majki remeteség

A némaságot fogadó kamalduliak magányosan, elmélyülten éltek, hazánkban a XVII. században telepedtek le. A majki kamalduli remeteség országosan is kiemelt műemléknek számít. Érdemes egy sétát tenni a 17 földszintes cellaház között, bekukkantani az egykori remetelakokba és barangolni az aprócska fűszerkertekben. A templomnak ma már csak a csonka tornya és egy támpillére áll.

https://www.instagram.com/p/BaO1pQRhTqC/?tagged=majkiremetes%C3%A9g

3. Csókakői vár

Csókakő középkori eredetű vára 479 m magasan, egy sziklaplatón magasodik a táj fölé. Az impozáns várat három oldalról meredek sziklafal védi.

https://www.instagram.com/p/6KfNzvO1HZ/?tagged=cs%C3%B3kak%C5%91

https://www.instagram.com/p/BZ1evgZBAEB/?tagged=cs%C3%B3kak%C5%91

4. Gánt, Balás Jenő Bauxitbányászati Kiállítás

A tárlat közvetlen szomszédságában terül el az egykori Bagoly-hegyi külfejtés “maradékában” kiépített Bauxitföldtani Park, a tanösvényeivel. Mintha a Marson lennénk, egészen különleges környezetbe csöppenünk. A kiállításhoz tartozik a 360 m2-es földalatti (bányamakett) kiállítórész és a múzeum-táró. A bányavágat rendszerben a bauxitbányászat történetét vázoló poszteres bemutató és a mélyműveléses (földalatti) bauxitbányászat szerszámai, gépei, biztosítási rendszerei, jellegzetes munkahelyei tanulmányozhatók.

Fotó: www.museum.hu

5. Csákvár, Geszner ház

A csákvári Esterházy-kastély parkjához korábban tartozó területen található Geszner-ház helyén egykor még vízimalom állt, amit az Esterházy család átalakíttatott és pihenőházként használt. Az 1950- es években köveit széthordták, a lábánál hullámzó tó feltöltődött. 1996-ban a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány a tavat kitisztíttatta, a házat régi fotók alapján újjáépíttette. Ma a Közalapítvány központjának és egyben a Vértesi Natúrpark Látogatóközpontjának helyet adó épület külső arculata, a működő malomkerék a régmúlt hangulatát idézi. Belső helyiségeiben kutató-ház, bemutató- és oktatóközpont, valamint a Vértes csodálatos világát ismertető kiállítás található.

Fotó: Klébert Antal/mapio.net