A bájos zoknik sem véletlenül vannak.

Jellegzetes fehér és fekete bundájával a panda (pontos nevén óriáspanda) összetéveszthetetlen állat. Úgy tűnik, a tudósok most azt is kiderítették, hogy miért éppen ezekre a színekre „pingálta” a természet a népszerű állatot.

Ahhoz, hogy megértsük, hogy egy élőlény miért éppen olyan színű, amilyen, sok mindennel tisztában kell lennünk: az élőhelyének színeivel, a rá leselkedő ragadozókkal, az őt vonzó fajtársak viselkedésével. A biológusok a kutatások során gyakran más, hasonló mintájú és élőhelyű állatokat hasonlítanak össze: például az Afrikában és Ázsiában élő leopárdok és az Amerikában fellehető jaguárok hasonló mintája a zsákmányszerzés során biztosít előnyt a ragadozónak. A pandák vizsgálatánál az a nehézség, hogy annyira egyedi és különleges fajról van szó, hogy nehéz őket bármi máshoz hasonlítani, más fajjal párhuzamba állítani. A kontrasztos minták ugyan elterjedtek az állatvilágban, de ez a szemfolt, fül, zokni és ujj minta igen egyedi.

A Kaliforniai Egyetem és a Kalifornia Állami Egyetem két kutatója most közös munkájuk során veselkedett neki a pandaszín vizsgálatának. A test minden egyes területét különálló, független részként értelmezték, amikor több medvefajjal és húsevővel vetették össze a panda mintázatát. Több ezer kép és színváltozat elemzésével jutottak az eredményekhez.

Nos, úgy tűnik, ezzel a tarka ruhával tud legeredményesebben beleolvadni a kétféle eltérő környezetébe Kína középső részén, miközben így tud kommunikálni a barátaival és ellenségeivel. Ellentétben húsevő unokatestvéreivel, a pandák nagyrészt vegetáriánusok, bambuszhajtásokat esznek, amely bár élőhelyükön bőségesen terem, emészthetőség szempontjából nem a legegyszerűbb étel. A pandák ezt úgy kompenzálják, hogy a mozgásuk korlátozott, és a nagy bundájuk miatt ducinak tűnnek, de valójában nem képesek elég zsírt raktározni a sovány téli hónapokra. Mindez azt jelenti, hogy a fekete-fehér mackóknak egész évben aktívnak kell maradniuk, még a fagyos, havas napokon is, hogy az energiaszükségletük fedezésére szolgáló táplálékot magukhoz vegyék.

A fehér hasrész és a fehér fej abban segít, hogy a jeges környezetbe simuljanak, és ne nézzék őket ebédnek a hópárducok vagy a sakálok. A sötét zokni és ujjak viszont az árnyas bambuszerdőben való rejtőzködést segítik, ahol a meleg hónapokban tanyázik az állat.

A bájos, monoklis pandaszemekről azt feltételezték, hogy az állatok egymás közti kommunikációját segíti, vagy esetleg dühös jeleket ad le a versenytárs vagy a ragadozó felé, hasonlóan a kis fülekhez. Csak néhány éve derült ki, hogy pl. a zebrák hasonló mintázottsága inkább a repülő rovarok összezavarására szolgál, így kevesebb csípés éri őket. Úgyhogy a pandák mintájában is van még bőven nyitott kérdés, és amúgy is tudjuk, hogy a világon semmi sem fekete-fehér. Talán csak a pandák.

Forrás: www.sciencealert.com