Cetlivel célszerű értesíteni a postást a lakókról.

Egyáltalán nem olyan ritka jelenség, hogy madár költözik a postaládába, az egész országban rendszeresen jelentenek ilyen eseteket. Sőt, nem csak postaládákba, találták már fészket kerítések és korlátok üreges részeiben, vázában, útterelő-bójában, állítva tárolt matractekercsben, felfordított virágcserépben, kandeláberben, kéményben, cserépedényben, vascsövekben, utcai cigarettacsikk-gyűjtőben is.

A lakó többnyire széncinege, amelyik a legtermetesebb és a településeken is legelterjedtebb cinegefaj Magyarországon. Hagyományosan harkályodúkban költ, de mesterséges odúban is szívesen rak fészket. Előszeretettel költözik olyan fészkelőhelyekbe, amelyek más fajok számára kevésbé vonzóak.

Fotó: MME/Orbán Zoltán

Igen egyszerű a magyarázata annak, hogy miért kedveli a postaládát. A hazánkba elterjedt, hagyományos postaládatípus méreteit (alapterület, mélység, röpnyílás) tekintve nagyon hasonló a széncinegék természetes harkályodúihoz és a mesterséges odúkhoz. A családias környezetben elhelyezett postaládákat a madarak is jól látják, a bedobónyílás mágnesként vonzhatja őket. Ráadásul a többi cinegefajhoz képest a széncinege nem ragaszkodik a magasan levő fészkelőhelyekhez.

Ha eltekintünk attól a kényelmetlenségtől, hogy a leveink számára ideiglenesen új ládát kell keresnünk, akkor elmondhatjuk, hogy a madarak beköltözése elsősorban rájuk jelent veszélyt. A napi szinten bedobált küldemények veszélyesek lehetnek a kotló madárra, a tojásokra és a fiókákra egyaránt, sérülést okozhatnak. A veszélyt a madarak nem érzékelik, mert a postás a járdán közlekedik, ahol a madarak megszokták az emberek jövés-menését.

A legjobb védekezés természetesen a megelőzés. Ha a madarak nem tudnak beköltözni a postaládába, akkor maga a probléma sem alakul ki. Ehhez olyan postaládát kell vásárolnunk, barkácsolnunk, amelynek levélbedobó-nyílását felső zsanéros billenőajtó védi, és az rendesen zár.

Amennyiben már kinézték a postaládánkat maguknak a madarak, megkísérelhetjük az átköltöztetést. A széncinegék nagyon jól telepíthetőek “B” típusú mesterséges odúkkal, amit akár az épületre, kerítésre is kihelyezhetünk. Mielőbb tegyük ki az odút közvetlenül a levélszekrény mellé, és ekkor még lehetőleg röpnyílással kifelé. Az átköltözés sikere érdekében az első néhány órára (ha szükséges, akár néhány napra) zárjuk le, tömjük be a postaláda nyílását, hogy a fészeképítés lázában égő madarak mielőbb a szomszédos odú röpnyílását kezdjék el használni. Néhány nappal később, vagy a fészek megépültét követően, a kifelé néző röpnyílású odút nyugodtan befelé fordíthatjuk – a szülők percek alatt megtalálják és megszokják a más felé néző bejáratot.

Ha már végképp elkéstünk, akkor se búslakodjunk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy mindenki örül a kis lakóknak, szívesen figyelik és óvják őket. A sérülések elkerülése érdekében pedig ragasszunk ki egy cetlit a postaládára, hogy a levélszekrényt ideiglenesen madarak használják, ezért a küldeményeket átmenetileg egy jelzett gyűjtőhelyre dobja.

További hasznos információk minden madaras témában: www.mme.hu