Már nem is reménykedtek.

2017 szeptembere óta nem adott életjelet magáról Báró, az őrhalmi gólya, ami rosszat sejtetett. A szakemberek aggódtak, hiszen a jeladós fehér gólya a fészkébe se tért még haza, de titkon reménykedtek abban, hogy talán csak a szerkezet romlott el.

Tegnap, azaz március 11-én mindenki fellélegzett: Báró hazatért! A híres madár vasárnap reggel a bekamerázott fészekben landolt.

Báró tavaly is az elsők között, március 3-án érkezett meg teleléséből Magyarországra, de a szakemberek egészen tavalyelőttig nem tudták, hogy mi áll viselkedésének a hátterében.

Csak 2016 tavaszán derült fény a titokra, ekkor sikerült ugyanis műholdas jeladóval megjelölni a madarat. Így tudták meg, hogy a gólya nem a hazai állomány fő telelőterületére, Szudánba és Csádba, hanem csupán Kis-Ázsiába, Izrael térségébe vonul.

Ez a rövidítés jelentős, sok ezer kilométeres megtakarítást jelent, ezért tudott Báró – a többieknél jelentősen nagyobb kockázatot is vállalva – korábban megérkezni Magyarországra. Örülünk, hogy idén is megérkezett!

itt meg is nézheted webkamerán keresztül: golya.mme.hu/golyakamera